Donald Tusk: “Există un loc special în iad pentru arhitecţii campaniei de ieşire a Marii Britanii din UE.” Miniștrii britanici vor amânarea Brexitului cu două luni
Donald Tusk
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat miercuri că există ''un loc special în iad'' pentru arhitecţii campaniei de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, reafirmând că UE nu va renegocia acordul cu Regatul Unit.
"M-am întrebat cum arată acel loc special din iad pentru cei care au promovat Brexit-ul, fără să aibă măcar schiţa unui plan pentru efectuarea în siguranţă" a acestui demers, a spus Tusk.
Preşedintele Consiliului European a reafirmat poziţia Uniunii Europene la o conferinţă de presă comună cu prim-ministrul Irlandei, Leo Varadkar: aşa-numitul "backstop", mecanismul de siguranţă la frontiera irlandeză, trebuie să fie păstrat în acordul privind retragerea Regatului Unit din UE.
Varadkar a apreciat că acordul pentru Brexit, respins deja de parlamentul britanic, este "cel mai bun posibil" şi că instabilitatea politică de la Londra, din ultima vreme, constituie încă o dovadă privind necesitatea backstop-ului.
De partea cealaltă, miniştrii din cabinetul britanic au discutat în spatele uşilor închise despre planurile de a amâna cu opt săptămâni ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, scrie cotidianul The Telegraph.
Potrivit publicaţiei citate, miniştrii britanici ar dori o amânare cu două luni a Brexitului dacă acordul de retragere convenit de premierul Theresa May şi UE este votat de parlament.
În condiţiile în care ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar este prevăzută pentru 29 martie, ''perioada de graţie'' ar însemna amânarea Brexitului până la data de 24 mai.
Deşi Theresa May a afirmat constant că Brexitul se va produce 'la timp', ministrul pentru comerţ internaţional Liam Fox a sugerat recent că retragerea Regatului Unit din UE ar putea fi amânată pentru a acorda răgaz pentru finalizarea unui acord.
Fox, care în trecut s-a pronunţat împotriva amânării Brexitului, a recunoscut săptămâna trecută că o ''scurtă amânare'' pentru elaborarea legislaţiei necesare pentru aplicarea acordului ar conveni majorităţii parlamentarilor.
Theresa May, care a primit sprijinul legislativului de la Londra pentru renegocierea mecanismului de ''backstop'' (clauză conform căreia Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană până când Londra şi Bruxellesul vor găsi o soluţie mai bună care să împiedice reapariţia unei aşa-numite ''frontiere dure'' între Irlanda şi provincia Irlanda de Nord), a promis să revină în Camera Comunelor în 13 februarie, când este prevăzut un al doilea vot asupra acordului de retragere.
Planul iniţial prezentat de şefa executivului britanic a fost respins masiv de parlament în 15 ianuarie.
În urmă cu o săptămână, parlamentarii britanici i-au cerut premierului britanic Theresa May să renegocieze acordul de Brexit pentru a înlocui mecanismul de "backstop". Marea Britanie urmează să iasă din UE la 29 martie, dar acordul de retragere, pe care parlamentarii britanici refuză să-l ratifice din cauza prevederilor 'backstop'-ului cu privire la comerţ, ar menţine relaţiile actuale pentru o perioadă de tranziţie până cel puţin la sfârşitul anului viitor şi, posibil, pentru încă doi ani.
Pe acelasi subiect: