Preşedintele american Donald Trump a spus că i-a cerut secretarului de stat Mike Pompeo "să studieze îndeaproape situaţia din Africa de Sud, confiscările de ferme'' şi numeroasele cazuri de ucidere a unor fermieri albi.

"I-am cerut secretarului de stat Pompeo să studieze îndeaproape situaţia din Africa de Sud, confiscările de ferme, exproprierile şi uciderea în masă a fermierilor", a scris Trump într-un mesaj difuzat pe Twitter.

Mesajul lui Trump survine la câteva zile după ce s-a anunţat că soţia sa, Melania, va călători în Africa în octombrie, fiind prima vizită solo efectuată în străinătate de Prima Doamnă a SUA.

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a anunţat la 1 august că Congresul Naţional African (ANC, la conducere) intenţionează să modifice constituţia pentru a permite exproprierea fără compensaţie, deoarece albii deţin încă o mare parte din teritoriul Africii de Sud la mai mult de două decenii de la încheierea apartheidului.

Banca de stat din Africa de Sud a declarat că planul care permite statului să preia terenuri fără compensaţie ar putea cauza deficite care ar putea costa guvernul 2,8 miliarde dolari, dacă drepturile băncii în calitate de creditor nu sunt protejate.

Guvernul sud-african a reacţionat prompt la mesajul postat de Donald Trump. "Africa de Sud respinge în totalitate această viziune îngustă care nu vizează decât împărţirea naţiunii şi care ne reaminteşte de trecutul nostru colonial", se arată într-un mesaj postat de guvernul sud-african pe contul de Twitter.

"Africa de Sud va accelera ritmul reformei într-un mod prudent şi incluziv, care nu va diviza naţiunea", precizează sursa citată.

Astăzi, minoritatea albă, care reprezintă 8% din populaţia Africii de Sud, "deţine 72% din ferme", comparativ cu "doar 4%" cât deţine populaţia de culoare şi care reprezintă 80% din populaţie.

Pentru a pune capăt acestor dezechilibre, Ramaphosa a decis în special să-i exproprieze pe marii fermieri fără compensaţii, un proiect care în opinia preşedintelui sud-african necesită amendarea Constituţiei.

Mulţi cetăţeni de culoare salută această măsură, dar albii sunt îngrijoraţi în mod deschis. De asemenea, minoritatea albă condamnă violenţele comise ani de zile împotriva agricultorilor în zone rurale, o problemă extrem de controversată.

Un subiect foarte sensibil, problema terenului a provocat deja în luna martie o polemică diplomatică între Africa de Sud şi Australia, al cărei guvern s-a oferit să-i primească pe fermierii sud-africani albi "persecutaţi" în ţara lor.

În ianuarie, Africa de Sud a protestat pe lângă ambasada americană de la Pretoria după afirmaţii jignitoare făcute de referitoare la ţări din care provin unii imigranţi, în special din Africa şi Haiti.