Raportul intre rupie si dolar a ajuns acum sub pragul valoric de 57, dupa ce inregistrase cel mai scazut nivel, de 57,32, in iunie 2012.

Moneda indiana ar putea sa fie cotata la 58 de unitati fata de dolarul american”, a declarat Arvind Narayanan, de la DBS Bank, pentru CNBC.

Narayanan se asteapta la o interventie din partea Bancii Indiei, pentru a redresa situatia si a mai atenua din scadere.

Rupia s-a depreciat cu un procent saptamana trecuta si cu peste sase procente, fata de prima saptamana a lunii mai, din cauza revenirii pietei muncii din Statele Unite.

Semnele bune din economia Statelor Unite ale Americii au facut ca dolarul sa se intareasca, lucru ce a afectat inclusiv yenul.

Intre timp, investitorii straini si-au retras aproape 1,35 miliarde de dolari de pe pata de actiuni a Indiei, numai saptamana trecuta, din cauza situatiei financiare. In mod normal, o moneda care se depreciaza este benefica pentru exporturile unei tari, insa India se bazeaza puternic pe importurile sale de petrol si aur, asa ca dezavantajul este mai mare.

Deficitul tarii a atins recordul de 6,7% in trimestrul octombrie-decembrie, pe fondul importurilor masive de aur si petrol, in fata unei monede nationale tot mai slabe. In plus, exporturile tarii sunt afectate de criza zonei euro si de incetinirea globala a economiei.