O instanta din Tokyo a cerut Apple sa plateasca cheltuielile de judecata dupa ce a hotarat ca telefoanele si tabletele Samsung nu incalca patentul adus in discutie de Apple, potrivit Bloomberg. Compania americana a cerut, in acest caz, despagubiri de 100 milioane yeni (1,3 milioane de dolari), noteaza Mediafax.

Apple si Samsung se judeca in 30 de procese pe 4 continente privind patente pentru tehnologii folosite in constructia, designul si interfata smartphone-urilor si tabletelor PC. Intre cele doua companii a luat nastere o rivalitate dura pe piata telefoanelor "destepte", dominata de produsele Samsung si de iPhone, in timp ce compania sud-coreeana ramane unul dintre cei mai importanti furnizori de componente electronice pentru Apple, in principal chip-uri de memorie si microprocesoare, in baza unor contracte de mai multe miliarde de dolari.

Gigantul american a castigat, la sfarsitul saptamanii trecute, intr-o instanta federala din California, unul dintre cele mai urmarite procese impotriva Samsung. Juriul a hotarat ca mai multe produse ale companiei sud-coreene incalca sase brevete ale Apple in zona designului si interfetei si a cerut Samsung sa plateasca daune de 1,05 miliarde dolari.

Tot saptamana trecuta, un tribunal din Coreea de Sud a decis ca Apple si Samsung si-au incalcat reciproc brevetele de inventie pentru diverse tehnologii. Instanta a cerut Apple sa inceteze comercializarea iPhone 3GS, iPhone 4, ipad si iPad 2 in Coreea de Sud, in timp ce Samsung trebuie sa scoata de pe piata 12 produse, inclusiv Galaxy S, Galaxy S II si Galaxy Tab.

In plus, Apple trebuie sa plateasca Samsung daune de 40 milioane woni (35.000 dolari), iar compania sud-coreeana are de onorat despagubiri de 25 milioane woni. Cele mai recente produse ale celor doua companii nu sunt afectate de decizie.

In SUA, Apple incearca sa obtina interzicerea mai multor produse Samsung de pe piata, in baza verdictului obtinut saptamana trecuta. Produsele de ultima generatie nu vor fi afectate nici in acest caz.

In Australia, Apple a obtinut anul trecut o interdictie preliminara pentru comercializarea tabletei Samsung Galaxy Tab 10.1, care a fost rasturnata in decembrie de compania sud-coreeana la curtea de apel. In luna iulie a inceput sa se judece un nou proces in care cele doua companii se acuza reciproc.

Samsung s-a mentinut in trimestrul al doilea pe pozitia de lider al pietei smartphone-urilor dupa vanzari, cu o cota de 35%, potrivit estimarilor Strategy Analytics. Apple s-a plasat pe locul al doilea, cu o cota de 18%.