Discurs istoric la Londra. Theresa May a anuntat ruperea totala a Marii Britanii de UE si parasirea pietei unice europene: "Vom negocia cel mai bun acord comercial posibil"
UPDATE In discursul sustinut marti pe tema Brexitului, premierul britanic Theresa May a anuntat ruperea completa a Regatului Unit de Uniunea Europeana si paresirea pietei unice europene.
"In urma cu 6 luni, poporul britanic a votat pentru schimbare. Au votat pentru ca tara noastra sa aiba un viitor mai luminos. Au votat pentru a parasi Uniunea Europeana si pentru a imbratisa lumea. Si au facut-o in mod constient: acceptand ca drumul pe care urmeaza sa il parcurgem este plin de necunoscute, dar avand incredere ca va duce catre un viitor mai bun pentru copiii si nepotii lor. Este treaba guvernului pentru a duce la indeplinire aceste lucruri. Asta inseamna mai mult decat sa ne negociem noua noastra relatie cu UE. Inseamna sa facem un pas in spate si sa ne intrebam ce fel de tara dorim sa fim", si-a inceput discursul Theresa May.
Theresa May a anuntat, in discursul pe care l-a sustinunt pe tema iesirii Marii Britanii din UE, ca nu va negocia un acord prin care sa ramana "jumatate inauntru si jumatate in afara" Uniunii Europene.
"Urmarim un parteneriat nou si egal intre o Mare Britanie independenta, autoguvernata, globala si prietenii si aliatii nostri din UE", a spus Theresa May. "Nu o apartenenta partiala la Uniunea Europeana, nu calitatea de membru asociat al Uniunii Europene sau orice altceva care sa ne lase jumatate inauntru, jumatate in afara. Nu urmarim sa adoptam un model de care se bucura deja alte tari. Nu urmarim sa ne agatam de fragmente ale statutului de membru atunci cand iesim".
Premierul britanic a prezentat 12 prioritati cu privire la procesul de Brexit pe care May, cele mai importante fiind parasirea pietei comunitare a Uniunii Europene si a uniunii vamale.
”Ceea ce propun nu poate insemna statutul de membru al pietei unice. In schimb, vrem cel mai mare acces posibil, printr-un acord de comert liber cuprinzator, indraznet si ambitios”, a spus May, adaugand ca acordul ar putea include elemente ale actualelor aranjamente ale pietei unice, in anumite domenii.
Premierul a mai spus ca apartenenta la uniunea vamala ar restrictiona Marea Britanie si ca tara trebuie sa isi dezvolte relatiile comerciale cu pietele globale de export aflate in dezvoltare.
Una din temele centrale ale strategiei pentru Brexit anuntata de Theresa May va fi si restabilirea controlului asupra frontierelor Marii Britanii.
In ceea ce priveste imigratia, Theresa May a insistat ca Marea Britanie a fost mereu o tara deschisa si toleranta, dar a avertizat ca, atunci cand nivelurile acestui fenomen este prea ridicat, sprijinul pentru granitele deschise ''se clatina'', explicand ca publicul le-a transmis politicienilor ca acest lucru s-a intamplat inaintea si in timpul referendumului privind Brexit.
May a mai apreciat ca restul statelor UE nu inteleg neaparat de ce britanicii au votat asa cum au votat si sunt ingrijorate, acum, fata de ceea ce poate insemna Brexitul pentru viitorul Europei. Insa ea spune ca Brexitul nu va conduce la o ”destramare si mai mare” a proiectului european si insista ca ea nu sustine acest lucru.
Lira sterlina creste puternic dupa discursul Theresei May
Imediat dupa ce Theresa May si-a inceut discursul, lira sterlina a inceput sa creasca, apreciindu-se cu 2,36% fata de dolar.
”Vom continua sa fim parteneri de incredere, aliati si prieteni apropiati. Vom dori sa cumparam bunuri, sa vi le vindem pe ale noastre, sa tranzactionam cu voi cat mai liber posibil si sa colaboram unii cu altii, pentru a ne asigura ca suntem mai in siguranta si mai prosperi prin continuarea relatiilor prietenesti”, a spus May.
Lira sterlina a urcat la un maxim al zilei de 1,2279 dolari pe unitate, fata de nivelul de luni, de 1,2046 dolari pe unitate. Fata de euro, lira a urcat la 1,1454 euro pe unitate, comparativ cu cotatia de luni, 1,1363 euro pe unitate.
Trump vrea un acord comercial rapid cu Marea Britanie. Bruxellesul reactioneaza dur
Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a estimat luni ca Marea Britanie nu are dreptul de a negocia un acord comercial cu SUA atat timp cat este membra a Uniunii Europene, reactie survenita dupa ce presedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat ca doreste sa incheie rapid un astfel de acord cu Londra.
Atat timp cat Marea Britanie este inca membra a UE, “nu pot exista negocieri bilaterale cu privire la orice fel de acord comercial cu un tert (...) Este mentionat in tratate”, a indicat Mogherini la o conferinta de presa la Bruxelles.
Intr-un interviu acordat publicatiilor Times si Bild, Donald Trump a apreciat ca Brexitul (iesirea Marii Britanii din UE) va fi un succes si s-a declarat dispus sa incheie cat mai repede un acord comercial intre SUA si Marea Britanie. 'Vom lucra foarte puternic pentru (ca un asemenea acord) sa fie finalizat rapid si corespunzator. Bun pentru ambele parti', a subliniat Trump, declaratie calificata de ministrul britanic de externe, Boris Johnson, drept o 'veste buna'.
Presedintele american in exercitiu, Barack Obama, a sugerat, inaintea referendumului prin care britanicii au ales iesirea din UE, ca administratia sa democrata (care ar fi ramas daca Trump nu castiga alegerile) nu se va grabi sa incheie un acord de liber schimb cu Marea Britanie dupa ce aceasta paraseste blocul comunitar.
Se pregateste Marea Britanie sa devina paradis fiscal, dupa retragerea de pe piata unica?
Totodata, ministrul finantelor, Philip Hammond, a explicat ca Marea Britanie ar putea trece la un alt model economic si fiscal pentru a-si mentine competitivitatea, dupa ce va parasi Uniunea Europeana si va pierde accesul pe piata unica europeana.
“Ar trebui sa fim capabili sa gasim un acord care sa permita, pe baza de reciprocitate, accesul la pietele noastre respective fara integrarea politica pe care a implicat-o aderarea la UE”, a declarat Hammond, intr-un interviu pentru publicatia germana Welt am Sonntag, scrie Agerpres.
Cu doua zile inaintea discursului cheie in care prim-ministrul Theresa May va prezenta planurile guvernului pentru Brexit, Hammond a reiterat ca “mesajul referendumului este acela ca trebuie sa ne controlam politica de imigratie”.
“Chestiunea se refera la libertatea de circulatie pentru a veni la munca, la libertatea de instalare si la libertatea de a infiinta o firma”, a mai spus ministrul.
Marea Britanie “numara 3 milioane de migranti europeni care lucreaza” in aceasta tara si “nu avem somaj, asadar avem in mod clar nevoie sa vina oameni si sa munceasca in economia noastra pentru ca ea sa continue sa functioneze. Dar trebuie sa detinem controlul global”, a mai explicat Hammond.
Intrebat despre posibilitatea ca Marea Britanie sa devina un paradis fiscal, Hammond a avertizat ca, daca tara sa “nu are acces la piata europeana”, ar putea “schimba modelul economic” pentru “a recastiga competitivitatea”.
El a lasat sa se inteleaga ca Marea Britanie ar putea scadea taxele si impozitele pentru companiile cu sediul in aceasta tara, pentru a ramane competitive in pofida taxelor vamale europene.
“Cei mai multi dintre noi care am votat pentru a ramane (in UE) ar dori ca Marea Britanie sa ramana o economie in stil european, cu un sistem de impozitare de tip european, un sistem de reglementare de tip european. Puteti fi insa siguri ca vom face ceea ce trebuie sa facem”, a avertizat el.
Hammond a mai estimat ca, dupa iesirea tarii sale din UE - inevitabila, in opinia sa -, blocul celor 27 de state se va indrepta spre “o mai mare integrare politica” pentru a “mentine succesul euro”, o evolutie pe care Londra nu a dorit-o niciodata.
Pe acelasi subiect: