Deutsche Bank avertizeaza: China s-ar putea prabusi ca Rusia in 1998
Actuala dezvoltare a Chinei nu e vazuta cu ochi buni de catre cea mai mare banca a Europei. Daca eforturile de redresare economica a Chinei sunt primite cu laude de principalii jucatori din piata, de la Goldman Sachs, pana la Morgan Stanley si Jefferies Group, care prognozau luna trecuta un an in forta pentru actiunile asiaticilor, nu si vocile de la Deutshe Bank impartasesc acelasi entuziasm.
John-Paul Smith, strateg la Deutsche Bank, spune ca sunt semne care prevestesc o cadere economica de acelasi impact precum cele care l-au facut sa prevada prabusirea pietei de actiuni din Rusia, in 1998, cu luni inainte ca aceasta sa aiba loc.
Dezvoltarea Chinei este alimentata, in principal, de catre imprumuturile corporatiste, un model riscant ce ar trebui sa fie inlocuit cu masuri specifice pietelor liberale si reduceri bugetare pe care si Rusia a fost nevoita sa le ia dupa ce tara a intrat in default, este de parere Smith.
"Exista pericolul unei capcane a indatorarilor companiilor industriale ce ar putea declansa o criza economica extinsa chiar de anul viitor. Daca ma insel in privinta Chinei, inseamna ca nu ma pricep la nimic", a mai spus Smith.
Acesta si-a exprimat punctul de vedere intr-un interviu acordat pe 12 decembrie, la o zi dupa redactarea unui raport in care arata ca evolutia Chinei va duce anul viitor la un declin de zece procente pe piata bursiera din tarile emergente.
Ce se intampa acum in China
Vanzarea actiunilor din tara si-a mai pierdut din elan de la mijlocul lunii noiembrie, cand guvernul a promis cele mai mari libertati economice din ultimele doua decenii. Masurile au inclus incurajarea investitiilor private in industriile controlate de stat, accelerarea usurintei de conversie a monedei nationale si liberalizarea ratei dobanzilor. Ultimul pas a dus la un record al ultimelor sase luni pentru costurile de imprumut interbancare.
Morgan Stanley spune ca aceste caracteristici ale pietei libere vor impulsiona consumul, tehnologiile si sistemul de sanatate, in timp de Jefferies Group este de parere ca si companiile din industria auto si asigurari vor avea de beneficiat serios de pe urma acestui avant al pietei. Goldman Sachs a laudat la randul sau eforturile Chinei, spunand ca promisiunile de reforma incept sa devina evidente.
Smith, care nu a slabit China din ochi de cand s-a alaturat Deutsche Bank, in 2010, spune ca tara are un potential de dezvoltare economica de cate cinci procente anual, in perioada urmatoare, si ca e curios sa vada cum are gand guvernul sa mentina aceste schimbari.
"Dovada va sta in implementare. Chiar va fi foarte interesant de vazut daca vor urma aceeasi cale a libertatii economice pe care Rusia a mers din 1999 pana in toamna lui 2003. Pana acum, nu exista niciun semn ca ar fi pregatiti sa faca asta", a mai declarat John-Paul Smith.