China, in fata primului default corporatist. Companiile au datorii cat dublul economiei Irlandei
Datoria companiilor chineze, de doua ori cat intreaga economie a Irlandei, va atinge termenul scadent in 2014, alimentand ingrijorarea ca tara este pe cale sa se confrunte cu primul default corporatist, scrie Bloomberg.
Potrivit agentiei de presa americane, o suma record de 2,6 trilioane de yuani (427 miliarde de dolari) in dobanzi si titluri de valoare emise de catre companii nonfinanciare vor trebui platite anul viitor, cu 19% mai mult fata de anul trecut si cel mai mult de cand s-a inceput monitorizarea acestor cifre, din 2008.
Vestile, alaturi de anuntul facut de guvernatorul Bancii Populare Chineze care a spus ca banca centrala va lua masuri agresive in acest sens, au facut sa creasca semnificativ costurile la imprumuturi si multe firme si-au amanat planurile de finantare. Presa locala se teme ca aceasta urcare a dobanzilor va face ca “o criza a datoriilor, ce este acum partiala, sa explodeze”.
“Probabilitatea unui default va deveni si mai mare in 2014, cand datoriile scadente vor inregistra un record. Politica bancii centrale este sa controleze parghiile, ceea ce ar putea dura destul de mult, dar in cele din urma va strange la un loc companiile care nu indeplinesc criteriile de creditare si va duce la restructurarea economiei”, spune Shi Lei, de la Ping An Securities.
Vanzarile de obligatiuni ale companiilor chineze au scazut cu 23%, la 1,57 trilioane de yuani, comparativ cu primele sase luni ale anului, noteaza Bloomberg.
Tara nu s-a mai intalnit cu o astfel de situatie de default din 1997, de cand banca centrala a inceput reglementarea sectorului, potrivit Moody’s Investors Service. La randul sau, Guosen Securities estimeaza ca rata de indatorare a companiilor nonfinanciare a ajuns la 93% anul trecut, in timp ce media din Asia nu a depasit 70% in ultimii zece ani.
Banca centrala a avertizat la inceputul lui noiembrie ca economia s-ar putea confrunta cu un declin o lunga perioada de acum incolo si ca tara are probleme majore la nivelul administratiilor locale si a imprmuturilor din industrie.
Creditorii Chinei au promis sa permita fortelor din piata sa joace un rol decisiv in alocarea resurselor. Acest lucru, potrivit economistului Yao Wei de la Societe Generale din China, ar putea fi semnalul prin care guvernul anunta ca nu va mai salva companiile ce intampina dificultati si care nu-si pot indeplini obligatiile de indatorare.
“Daca guvernul are de gand sa lase fortele din piata sa joace un rol decisiv, ar trebui de asemenea sa lase companiile condamnate sa se prabuseasca. In industriile cu supracapacitate, precum cea a otelului si a constructiei de nave, este o si mai mare probabilitate de default”, spune Yao. Am putea asista astfel la primul default al obligatiunilor in urmatoarele 12 luni.
Pe acelasi subiect: