Argentina tine de saptamani bune prima pagina a ziarelor din intreaga lume cu scandalul datoriilor pe care trebuie sa le plateasca unor fonduri speculative americane.

Statul argentinian le datoreaza acestora mai mult de 1,3 miliarde de dolari, de ani de zile, dar refuza sa plateasca. Un tribunal din SUA a dat zilele acestea sentinta definitiva si a decis ca Argentina trebuie sa ajunga la un acord si sa inceapa sa-si achite datoriile pana la 30 iulie, altfel va intra in incapacitate de plata. Pentru a doua oara in ultimii 13 ani.

Discutiile din ultimele zile, pe care ministrul Economiei din Argentina, Axel Kicillof, le-a purtat cu investitorii, la New York, nu au dus insa la nicio concluzie si cei mai multi analisti erau sceptici cu privire la o posibila intelegere intre partile implicate in acest scandal.

Miercuri seara, dupa ultima ruda de discutii, ministrul Axel Kicillof a afirmat ca nu poate semna o intelegere cu fondurile americane, pe care le-a numit “vulturi”, intelegere care ar pune in pericol viitorul argentinienilor.

“Nu vom semna o intelegere care sa puna in pericol viitorul poporului argentinian. Cetatenii trebuie sa ramana calmi, pentru ca maine (joi, n.red.) va fi o zi ca oricare alta, iar Pamantul va continua sa se invarta”, a declarat ministrul, la iesirea de la negocieri.

De altfel, retorica guvernului de la Buenos Aires a fost foarte clara in toata aceasta perioada, iar presedinta tarii, Cristina Fernandez de Kirchner, a acuzat fondurile speculative ca vor sa profite de pe urma problemelor financiare ale tarii sale.

"Vulturul de pe Wall Street", care se hraneste din lesurile tarilor aflate in faliment

Condamnarea Argentinei a venit in 2013 si a fost decisa de o curte de apel din New York: trebuia sa ramburseze creante catre doua fonduri speculative NML Capital si Aurelius Management, care au refuzat restructurarea datoriei argentiniene dupa intrarea in incapacitate de plata acum 13 ani.

Argentina califica drept "vulturi" aceste fonduri de hedging, deoarece au cumparat obligatiunile la discounturi puternice fata de valoarea nominala, insa cer plata integrala a datoriilor.

Obligatiunile au fost preschimbate in doua randuri, in 2005 si 2010. Grupul de investitori in frunte cu NML Capital, companie afiliata Elliott Management, si Aurelius Capital Management au refuzat sa stearga din datorii si sustin ca statul argentinian isi poate permite sa plateasca, deoarece a acumulat rezerve semnificative.

Cele doua parti sunt implicate intr-o batalie indelungata in justitie, urmarita atent de toti investitorii interesati de pietele emergente.

Grupul de fonduri de hedging a castigat mai multe decizii favorabile in justitie, insa nu a reusit pana acum sa obtina sume semnificative in contul datoriilor pe care le revendica.

Omul de afaceri american Paul Singer, cunoscut in cercurile financiare inalte drept  "vulturul de pe Wall Street", se afla in spatele acestei miscari. Singer este cunoscut pentru cum obtine miliarde de dolari de pe urma unor companii si tari aflate in faliment.

Recuperarea unor datorii de aproape 60 de milioane de dolari de la Peru, pe care le-a cumparat cu putin peste 11 milioane de dolari, cele 90 milioane de dolari pe care le-a obtinut de la executivul din Congo pentru datorii pe care le-a luat cu 20 milioane sunt doar doua dintre tacticile lui Singer.