15 lucruri care se pot intampla numai in Argentina

1. Intre 2001 si 2002, Argentina a avut cinci presedinti in doar doua saptamani. A fost o perioada extrem de grea, economia Argentinei s-a prabusit in urma unei datorii de 13,2 miliarde dolari pe care nu a putut sa o plateasca. Etalarea presedintilor a inceput cand Fernando de la Rua a demisionat in decembrie 2001.

2. Nava militara argentiniana La Fragata Libertad a fost confiscata in Ghana, dupa ce Paul Singer, managerul unui fond de hedging, a obtinut un ordin judecatoresc la Curtea de Justitie din Ghana. Argentina a refuzat sa-i plateasca lui Singer si altor investitori datorii de 1,4 miliarde dolari, iar acestia au inceput sa ia masuri. Cazul a marcat Argentina ani de zile, oficialii plangandu-se ca sunt atacati de "vulturi".

3. De atunci, presedintele tarii, Cristina Fernandez de Kirchner, a inchiriat  diverse aeronave pentru a se deplasa, de teama sa nu-i fie confiscat avionul de stat. Pentru a evita un astfel de incident, Cristina Fernandez de Kirchner a platit pentru un zbor din Indonezia 880.000 de dolari in 2013.

4. Papusi uriase isi fac aparitia pe strazi in Ajunul Anului Nou. De multe ori, localnicii inchid drumurile si apoi le cer soferilor care vor sa treaca o anumita suma de bani pe care o folosesc apoi la constructia acestor jucarii gigant.

5. Dependenta de cumparaturi si operatii estetice a Cristinei Fernandez de Kirchner este cunoscuta public. Dupa o intalnire cu presedintele Frantei, la Paris, si-a cumparat 20 de perechi de pantofi Louboutin si cateva genti Hermes si  Louis Vuitton. 

6. Argentina are cei mai multi psihiatri per capita, la nivel mondial.

7. Argentina detine recordul pentru cel mai lung drum din lume. Constructia acestuia a fost propusa in 1887, dar nu a inceput decat in 1937. A fost finalizat in anii 80.

8. Argentinienii beau vin alb numai din vase in forma de pinguin.

9. Ca sa arati ca ai o masina de vanzare, tot ce trebuie sa faci este sa pui in geam o sticla de plastic de clor, pe care apoi notezi numarul de telefon. Numai asa posibilii cumparatori te pot suna si cere amanunte legate de pret.

10. Soferul de taxi este si psihologul tau. Nu te astepta la o calatorie linistita.

11. Oamenii care se considera urati in Argentina au cerut ca cei frumosi sa plateasca o taxa. Pentru ca au prea multi bani, din moment ce toata ziua stau in clinicile de chirurgie plastica.

12. Nimeni nu crede rata inflatiei raportata de guvern, dar economistii cu opinii contrare pot avea probleme. Statisticienii independenti au pus inflatia Argentinei undeva la 25-30%. Executivul a declarat insa o rata mult mai mica. Pana si Cristine Legarde, sefa FMI, a anuntat ca Argentina ar putea primi cartonas rosu pentru minciunile sale.

13. Partidele politice au propriul brand de bere.

14. Produsele Apple se gasesc foarte greu si costa triplu fata de SUA.

15. Trebuie sa aplici la stat pentru a primi dolari ca sa parasesti tara. Iar sansele sa-ti fie respinsa cererea sunt uriase. Asa au aparut "pietele albastre", ilegale, de unde poti face rost de dolari. Sau multi merg in Uruguay, de unde se intorc cu sacosele pline cu dolari.