Decaderea simbolului industriei auto americane. Detroit a schimbat prosperitatea anilor ’50 cu un somaj de 3 ori peste medie si un deficit de 300 mil. $
Kevyn Orr, avocatul care a restructurat producatorul auto Chrysler, dupa intrarea acestuia in faliment, a realizat raportul situatiei financiare a orasului american Detroit, aflat intr-o criza financiara fara precedent, relateaza New York Times.
Concluziile documentului sunt mai grave decat ce se estima initial, asa ca Orr, fost avocat in domeniul falimentelor, a spus ca este nevoie de “reparatii” semnificative.
Kevyn Orr, managerul desemnat in luna martie pentru a salva orasul american Detroit din criza financiara cu care acesta se confrunta, prezinta luni oficialilor din Michigan un raport care va cuprinde detalii despre datoriile de peste 15 miliarde de dolari si alte probleme ale orasului.
“Nimeni nu ar trebui sa subestimeze gravitatea crizei financiare. Calea pe care Detroitul a urmat-o timp de peste 40 de ani nu este una sustenabila si numai o restructurare completa a finantelor si operatiunilor din oras ii va permite acestuia sa redevina prosper”, a declarat Orr.
Documentul, care se intinde pe 40 de pagini, este de asteptat sa devina o tema importanta de discutii in urmatoarele zile, mai ales ca oficialii orasului incearca sa minimizeze problemele aparute si resping ideea unei interventii majore.
“Situatia nu este chiar atat de rea pe cat vor ei sa o prezinte. Totul este doar o strategie pentru a prelua controlul asupra orasului si a finantelor sale. Nu e vorba decat de o scamatorie”, spune Edward L. McNeil, unul din oficialii orasului.
Situatia financiara s-a deteriorat puternic, din cauza declinului din industria auto, a proastei administrari si a coruptiei. Detroit are un deficit de 300 milioane de dolari si datorii de alte 14 miliarde.
Orr a fost desemnat de catre guvernatorul statului Michigan, Rick Snyder, care a descris situatia ca fiind una de criza si trebuie neaparat rezolvata. Pe langa faptul ca va putea trece peste deciziile oficialilor, managerul va fi imputernicit sa rescrie contracte de munca, sa privatizeze servicii si sa vanda bunuri.
“Ne putem ridica din propria cenusa. Acesta este un oras frumos si un stat minunat, care mi-a fost ca o rampa de pornire. Ma simt obligat sa indeplinesc aceasta sarcina”, a declarat Orr, in cadrul unei conferinte de presa, la investirea sa in functie. Acesta a adaugat ca, daca preluarea de urgenta va avea succes, aceasta va fi cea mai mare rasturnare de situatie din istoria Americii.
Odata centrul industriei auto, Detroitul a ramas fara locuitori in ultimii ani, populatia scazand la mai bine de jumatate de la maximul de doua milioane, atins in anii ’50. Daca in acel moment era considerat al cincilea cel mai mare oras din Statele Unite, acum este pe locul 18, cu o populatie de numai 700.000 de locuitori. Rata somajului este de 18,2%, de peste doua ori mai mare fata de media nationala de 7,7%.
Detroit a inregistrat un deficit continuu in ultimii zece ani, scufundandu-se treptat sub greutatea pensiilor si a obligatiilor de plata din asigurarile de sanatate. In luna martie, un fost primar al orasului a fost condamndat pentru infractiuni de coruptie si luare de mita. Kwame Kilpatrick a fost gasit vinovat la 24 de capete de acuzare, cele mai multe dintre ele vizand frauda.
Pe acelasi subiect: