De la efectul Placebo, la bilele de foc din Thailanda si constructia misterioasa din Marea Galileii. 10 descoperiri pe care stiinta nu le poate explica
De la efectul Placebo pana la zgomote misterioase auzite de comunitati intregi, oamenii de stiinta inca nu pot sa explice unele descoperiri si fenomene care au loc pe glob.
1. Taos Hum, Zumzetul din Taos
Este un fenomen sau o serie de fenomene in urma carora apar numeroase marturii despre un presupus zgomot, de joasa frecventa, relateaza Huffington Post, citat de Mediafax. Intalnit cu precadere in Marea Britanie si in Statele Unite, dar cunoscut si in Canada sau Noua Zeelanda, zumzetul este un sunet invaziv, care e auzit de o parte din comunitate, dar nu de toti oamenii.
Pentru cei care il percep, totusi, zgomotul poate sa fie foarte deranjant, fiind legat de cel putin trei sinucideri, in Regatul Unit. in Statele Unite, fenomenul a devenit cunoscut dupa ce o parte din populatia oraselului Taos, New Mexico, a inceput sa se planga in legatura cu sunetul persistent.
Posibile explicatii: Desi oamenii de stiinta nu au ajuns la un consens in ceea ce priveste zumzetul, mai multe explicatii au fost propuse. Cei mai multi dintre cercetatori pun fenomenul pe seama acufenelor ori a tinitusului, senzatie auditiva manifestata prin vajaituri in urechi, fara un stimul extern. Alte variante includ valurile care se ciocnesc intre ele si apoi de fundul oceanului, generand microseisme, aparate industriale, sau chiar animale marine.
2. Structura din Marea Galileii
Marea Galileii este un lac cu apa dulce din Israel, cu o suprafata de 166 de kilometri patrati. Zona este cunoscuta crestinilor pentru faptul ca Iisus ar fi mers pe apa lacului si multe dintre predicile lui ar fi avut loc acolo. In 2003, in timpul unor scanari radar de rutina, arheologii au descoperit o structura conica uriasa, la o adancime de aproximativ zece metri.
Constuctia misterioasa este realizata din blocuri de piatra de aproximativ un metru si are un diametru de 70 de metri. Istoricii spun ca structura a fost realizata de oameni, dar, probabil, a fost ridicata pe uscat si inghitita de apele lacului, ulterior. Cercetatorii nu stiu cand si de ce a fost realizata aceasta constructie, dar se pare ca are elemente care amintesc de monumentele funerare.
3. Mecanismul de la Antikythera
Este un calculator mecanic antic, folosit, cel mai probabil, pentru a prezice eclipsele si pozitiile astronomice. Descoperit intr-o epava aflata in apropierea insulei Antikzthera, Grecia, la inceputul veacului trecut, mecanismul a fost construit, cel mai probabil, in secolul I i.e.n. O asemenea manopera si complexitate tehnologica a reaparut in Europa multi ani mai tarziu, dupa 1300. Aparatul este considerat a fi primul calculator analog din istorie, desi realizarea impecabila indica faptul ca au existat, probabil, si modele mai vechi.
Cercetatorii au banuit, la inceput, ca mecanismul de la Antikythera era fie un instrument pentru navigatie, fie era menit sa fie expus in public. Umezeala din mediile marine si salinitatea apei, care ar coroda zecile de rotite interne, dar si dimensiunile reduse ale aparatului si ale inscriptiilor, demonteaza ambele teorii. Utilizarea exacta, felul in care a fost realizat si cine detinea tehnologia necesara sa il proiecteze si asambleze raman mistere pentru oamenii de stiinta.
4. Paleodictyon Nodosum
Este o creatura misterioasa care traieste, sau a trait in Atlantic. Oamenii de stiinta au descoperit o serie de adaposturi, perfect hexagonale, la adancimi de peste 3000 de metri, in mai multe zone din ocean. Desi au fost intreprinse numeroase expeditii, din 1976, de cand au fost observate adaposturile pentru prima oara, cercetatorii nu au reusit sa intalneasca nici macar un exemplar.
Posibile explicatii: in prezent exista doua teorii principale cu privire la creatura care a sapat formele hexagonale pe fundul oceanului. Adolf Seilacher, descoperitorul adaposturilor, banuia ca acestea au fost realizate de o specie de viermi, in sedimentele din apropierea izvoarelor hidrotermale, pentru a devia fluxul de apa cu scopul de a prinde sau a-si cultiva hrana. Peter Rona insa, credea ca formele sunt realizate de o specie uriasa din regnul protista.
5. Fosila Godzillus
Cunoscuta ca "bestia marii din Cincinnati", sau Godzillus, dupa monstrul fictiv cu nume asemanator, fosila a fost descoperita in 2012. Reasambalata, aceasta are o forma eliptica, cu mai multi lobi si o lungime de aproape doi metri. Ron Fine, paleontolog amator, spune ca animalul ar fi atins 2.7 metri, in picioare. Descoperita la Covington, Kentucky, aceasta pare sa aiba o vechime de 450 de milioane de ani si nu se aseamana cu alte specii gasite pana acum.
Posibila explicatie: Profesorul Meyer, de la departamentul de geologie al Universitatii din Cincinnati, spune ca nu este vorba despre ramasitele unei creaturi ci despre un covor de alge, fosilizat.
6. The Upsweep, sunetul in crescendo
The Upsweep, asa cum a fost denumit de NOAA, Administratia Nationala a Oceanelor si a Atmosferei, este un sunet neidentificat, auzit pentru prima oara in 1991, de sistemul SOSUS (n.r. Sound Surveillance System, sistemul de supraveghere prin sunet). Zgomotul pare sa fie sezonier, fiind mai intens primavara si toamna, dar nu se stie daca variatiile sunt cauzate de schimbari ale sursei, in functie de anotimp, sau modificari ale mediului de propagare.
Sursa poate fi localizata la aproximativ 54 de grade latitudine sudica si 140 grade longitudine vestica, dar originea sunetului este, in continuare, necunoscuta.
7. Efectul Placebo
Placebo este un medicament sau o substanta inactiva utilizata pentru a-i face placere pacientului, ori ca element de control in experimente. Efectul cu acelasi nume consta in imbunatatirea observabila care se resimte asupra simptomelor sau a starii de sanatate, care nu se datoreaza unui tratament real, a carui eficienta este demonstrata.
Oamenii de stiinta nu se pun de acord nici macar in legatura cu existenta acestuia. Unii dintre ei indica faptul ca nu exista dovezi clare care sa sustina rezultatele efectului, beneficiile aplicandu-se unui numar mic de pacienti si, aparent, aleatoriu. Chiar daca rezultatele nu sunt generale si rata de succes este necunoscuta, cercetatorii recunosc faptul ca exista situatii in care medicamentele inactive imbunatatesc starea de sanatate a indivizilor. Modul in care corpul se vindeca doar prin puterea sugestiei, ramane, in continuare, un mister.
8. Fluxul intunecat
Este un fenomen misterios care a fost descoperit de o echipa de astronomi condusa de Alexander Kashlinsky. Conform modelelor cosmologice standard, miscarea aglomerarilor de galaxii ar trebui sa fie distribuita aleatoriu, in toate directiile. Totusi, cercetatorii au observat dovada existentei unui flux de galaxii, "suprinzator de omogen", care se deplaseaza cu o viteza de 600-1000 km/s.
Sursa, care nu e explicata de fortele gravitationale cunoscute, ar putea sa se gaseasca in afara universului observabil.
9. Kepler-78b
Cunoscuta initial drept KIC 8435766 b, Kepler-78b este o exoplaneta care orbiteaza in jurul stelei Kepler 78. La momentul descoperirii acesteia, in 2013, a fost considerata exoplaneta cea mai apropiata de Pamant, din punct de vedere al masei, razei si densitatii. Kepler-78b este situata extrem de aproape de steaua sa, pe care o orbiteaza in doar 8,5 ore, fata de 365 de zile, cat ii ia Pamantului sa faca o revolutie completa. Aflata de 40 ori mai aproape de Kepler 78 decat este Mercur, prima planeta din sistemul nostru solar, fata de Soare, suprafata planetei are o temperatura de peste 2.000 de grade.
Temperatura uriasa ar trebui sa nu permita formarea unei planete atat de aproape de o stea, iar oamenii de stiinta nu inteleg cum a fost posibil acest lucru.
10. Bilele de foc Naga
Numite si Luminile Mekong sau bung fai paya nak, de catre localnici, este un fenomen despre care se spune ca are loc la sfarsitul lunii octombrie, in Thailanda, pe raul Mekong, dar care poate fi observat si din Laos. Evenimentul consta in aparitia unor sfere stralucitoare, care par sa se ridice din fluviu Mekong, pana la aproape doua sute de metri altitudine, dupa care dispar. Conform martorilor oculari, bilele au o culoare rosiatica, iar dimensiunea lor variaza, ajungand pana la marimea unei mingi de baschet.
Posibile explicatii: Scepticii spun ca fenomenul este asemanator fulgerelor globulare, sau ca ar putea fi provocat de fosfina din mediul mlastinos. Un documentar realizat in 2002 sustine ca luminile ar fi provocate de trasoare, care ar veni de la soldatii din partea raului care se afla in Laos. Aceasta afirmatie a starnit furia localnicilor, care sunt convinsi ca sferele sunt generate de un sarpe mistic, care il cheama pe Buddha inapoi pe Pamant.
Pe acelasi subiect: