• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Unul dintre misterele care inconjoara gaura neagra din centrul galaxiei noastre a fost elucidat. Dragonul adormit s-ar putea trezi in 2014, dupa 2 mil. ani

Unul dintre misterele care inconjoara gaura neagra din centrul galaxiei noastre a fost elucidat. “Dragonul adormit” s-ar putea trezi in 2014, dupa 2 mil. ani

Unul dintre misterele care inconjoara uriasa gaura neagra din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, a fost elucidat de oamenii de stiinta americani, care considera ca aceasta formatiune este "un dragon adormit", care a erupt in urma cu 2 milioane de ani si care va erupe din nou.

Un astfel de eveniment are mari sanse sa se produca din nou in anul 2014 si ar putea "sa trezeasca" la viata "dragonul adormit", informeaza dailymail.co.uk, citat de Mediafax.
 
Motivul pentru care aceasta gaura neagra se afla in stare "latenta" i-a intrigat timp de multe decenii pe oamenii de stiinta.
 
Mai multe dovezi recente sugereaza faptul ca acest "dragon adormit" a fost activ la un moment dat. Astronomii americani considera ca uriasa gaura neagra din centrul Caii Lactee a erupt in urma cu 2 milioane de ani intr-o explozie atat de puternica incat a "ars" in totalitate un nor cosmic aflat la o distanta de 200.000 de ani-lumina.
 
Descoperirea savantilor americani confirma astfel faptul ca gaurile negre pot "sa se aprinda brusc", trecand de la un maximum de intensitate la perioade de inactivitate intr-o perioada scurta - din punct de vedere cosmic - de timp.
 
"Acum stim ca acest dragon adormit, care are o masa de 4 milioane de ori mai mare decat cea a Soarelui, s-a trezit si a eliberat un foc de 100 de milioane de ori mai puternic decat intensitatea sa din zilele noastre", a explicat profesorul Joss Bland-Hawthorn, coordonatorul acestui studiu publicat in Astrophysical Journal.
 
"De multa vreme se banuieste ca centrul galactic s-a aprins sporadic in trecut. Aceste observatii sugereaza cu tarie faptul ca acea gaura neagra este un «pistol care fumega»", a spus la randul sau Martin Rees de la Observatorul Astronomic Regal din Marea Britanie, unul dintre primii cercetatori care au sugerat ca uriasele gauri negre alimenteaza quasarii.
 
Dovezile care au condus la aceasta descoperire provin dintr-un filament de hidrogen denumit Curentul Magellanic. Acesta inconjoara galaxia noastra si "curge" spre cei doi insotitori mai mici ai Caii Lactee, Norul Mare si Mic ai lui Magellan.
 
Regiunea din jurul uriasei gauri negre din centrul galaxiei noastre si gaura neagra in sine sunt denumite "Sagittarius A*" (se pronunta "Sagittarius A-stea).
 
Ea emite raze infrarosii, ultraviolete si X, dar si explozii de raze gamma. Scurte flash-uri de radiatii se formeaza atunci cand mici nori de gaze cosmice intra in contact cu discul fierbinte de materie care circula in jurul gaurii negre.
 
Oamenii de stiinta au fost intrigati de o serie de dovezi care par sa fie contrare acestui fenomen, sugerand producerea unui eveniment cataclismic in trecut.
 
"In 2010, satelitul Fermi lansat de NASA a descoperit doua bule de gaze fierbinti care se scurgeau din centrul galaxiei, acoperind aproape un sfert din bolta cereasca", a explicat profesorul Joss Bland-Hawthorn.
 
La inceputul acestui an, simularile computerizate realizate pe baza bulelor descoperite de satelitul Fermi i-au determinat pe cercetatorii de la Universitatea California din Santa Cruz sa afirme ca acestea au fost produse de o explozie de dimensiuni colosale care a avut loc in regiunea "Sagittarius A*" in urma cu 2 milioane de ani.
 
Profesorul Joss Bland-Hawthorn spune ca acest tip de eveniment cosmic se va intampla din nou si este posibil ca acest lucru sa se petreaca in 2014.
 
"Sunt multe stele si nori de gaze care ar putea cadea pe discul fierbinte din jurul gaurii negre. Exista un anumit nor de gaze, denumit G2, despre care astronomii din lumea intreaga spun ca va cadea in acea gaura neagra anul viitor. Este un nor mic, dar ne asteptam sa vedem un foc de artificii", a adaugat cercetatorul american.

26 septembrie 2013 18:44
Modifică setările cookies