Davos: Previziunile lui "Dr. Doom" privind zona euro, dejucate de Merkel, Draghi si Grecia
In frunte cu Nouriel Roubini, supranumit Dr. Doom, economistii si investitorii care proclamau in urma cu un an iesirea iminenta a Greciei din zona euro au fost redusi la tacere de ambitia liderilor europeni, dar si de rezistenta poporului elen in fata crizei.
"Acesti factori au fost subestimati. Iesirea Greciei din zona euro este mult mai putin probabila in acest an, insa nu cu probabilitate zero", a declarat pentru Bloomberg economistul Nouriel Roubini, laureat al premiului Nobel, care anticipa cu 12 luni in urma, la Davos, in timpul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial, ca plecarea statului elen din uniunea monetara ar fi iminenta, transmite Mediafax.
Parerea era impartasita la acea data de multe personalitati ilustre din lumea financiara, precum miliardarul John Paulson, presedintele Goldman Sachs Gary Cohn, economistii Paul Krugman si Joseph Stiglitz, de asemenea laureati Nobel, presedintele Pimco Mohamed El-Erian, profesorii de economie Kenneth Rogoff si Martin Feldstein de la Universitatea Hardvard si economistul sef al Citigroup Willem Buiter.
Grupul scepticilor, Roubini, Cohn, Rogoff si Stiglitz, revine in aceste zile la Davos pentru o noua editie a prestigiosului eveniment (23-27 ianuarie), unde se vor intalni cu investitorii care s-au vazut nevoiti sa-si retraga pariurile pe iesirea Greciei din zona euro, pentru a transmite un semnal general ca ce-i mai greu a trecut in Europa.
Discursul va fi fundamental diferit fata de atmosfera funebra de acum 12 luni, cand cancelarul german Angela Merkel declara ca Europa este considerata principala "durere de cap" a economiei globale, iar fostul presedinte mexican Felipe Calderon descria situatia de pe Batranul Continent drept "o bomba cu ceas".
"Sunt increzator ca zona euro este in linii mari pe drumul cel bun catre stabilitatea financiara si o economie solida. Riscurile de contagiune presupuse de o iesire a Greciei din zona euro erau prea mari, iar liderii europeni sunt constienti ca o prabusire a euro ar reprezenta sfarsitul statutului Europei de putere in politica si economia globala", comenteaza Josef Ackermann, fostul director general al Deutsche Bank, care participa frecvent la conferintele reuniunii de la Davos.
Anul trecut, pariurile castigatoare in Europa au fost pe longevitatea monedei euro. Moneda euro s-a apreciat cu 9% fata de dolar de la inceputul lunii august si se tranzactioneaza la 1,33 unitati, in urcare de la 1,17 dolari la introducerea valutei unice europene, in 1999. Bursele europene au avansat cu 11%, iar randamentul cerut de investitori pentru a finanta Spania pe 10 ani a scazut la 5,08%, de la varful istoric de 7,75% inregistrat in luna iulie.
Totusi, grupul pesimistilor nu pare sa-si fi schimbat fundamental previziunile, considerand ca Europa nu a reusit in ultimul an decat sa amane dezastrul. Roubini considera ca sansele ca Grecia sa iasa din zona euro in acest an sunt de numai 30%, insa vor creste la 50% intr-un orizont de 3-5 ani.
Economistii Citigroup anticipeaza ca scenariu de baza iesirea Greciei din zona euro in urmatorii doi ani, in timp ce in urma cu 12 luni prevedea o probabilitate de 90% ca incidentul sa aiba loc pana in 2014.