"In timpul verii, am devenit suspiciosi, dupa ce am primit informatii de la autoritatile unei alte tari. Ancheta proprie pe care am efectuat-o ne-a intarit aceste suspiciuni, asa ca am transmis cazul la politie", a explicat directorul Trezoreriei, Jesper Roennow Simonsen, transmite Agerpres.

Este vorba despre castigurile unor companii pe piata bursiera daneza, inclusiv dividende. Acestea sunt in mod normal impozitate cu 27%, dar conventiile fiscale semnate de Danemarca cu anumite tari permit beneficiarilor cu sediul in aceste state sa li se ramburseze totul sau o parte a acestei taxe daca ea exista in alte tari. 

Potrivit lui Simonsen, o ancheta interna a Trezoreriei arata ca "numeroase companii, cu sediul in strainatate, au solicitat aparent rambursarea taxelor pe dividende pentru participatii fictive, pe baza unor documente false". 

"Frauda estimata in materie de rambursare indusa a fost calculata pe baza a 2.120 de cereri pentru un total de aproximativ 6,2 miliarde coroane (circa 830 milioane euro) intre 2012 si 2015", a detaliat Trezoreria. 

Sectia de reprimare a delincventei financiare internationale din politia daneza (SOEIK) a subliniat ca aceasta afacere este o prioritate absoluta. 

Nici fiscul, nici politia nu au vrut sa dea detalii cu privire la companiile potential implicate.