Metalul utilizat în producţia de cabluri este în pragul celei de-a cincea săptămâni de creştere, un avans semnificativ alimentat de speranţele că cererea venită din statele dezvoltate va urma aceeaşi tendinţă ca şi piaţa chineză, pe măsură ce criza coronavirusului va fi rezolvată pe parcusul anului următor.

"Este un mediu favorabil din punct de vedere al preţurilor", este de părere Ivan Arriagada, director general la compania minieră Antofagasta Plc. Potrivit acestuia, cererea de cupru venită din China s-a menţinut la un nivel solid, iar piaţa mondială a cuprului se îndreaptă spre un uşor deficit în 2021, scrie Agerpres.

Progresele realizate în dezvoltarea unor vaccinuri anti-COVID au îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei mondiale, ceea ce ar trebui să crească gradul de utilizare al metalelor. În cazul cuprului, investitorii mizează şi pe un val de cheltuieli în infrastructuri verzi care vor necesita cantităţi mari de cupru.

“Este cea mai dorită materie primă din lume”

La nivel mondial, marile companii de minerit sunt dispuse să vândă o gamă largă de active, dar refuză să se despartă de resursele de cupru, în condițiile în care acesta este unul dintre puținele metale pentru care se preconizează că va apărea un deficit la finele acestui deceniu.

"Cuprul este cea mai dorită materie primă. Suntem foarte interesați de proiectele de cupru la nivel global", a declarat Michael Scherb fondatorul companiei de investițîi Appian Capital Advisory LLP.

Anglo American, prima mare companie minieră retrogradată de agențiile de rating în categoria junk, insistă că nu se va despărți de minele sale de cupru Los Bronces și Collahuasi.

"Nu avem nicio intenție de a vinde aceste mine. Acestea sunt active de clasa Tier 1. Ambele mine sunt vitale pentru strategia noastră în domeniul cuprului. Ambele mine au potențial de creștere în anii următori, când prețurile vor crește, iar piața va fi pregătită de expansiune", a declarat directorul diviziei de cupru de la Anglo American, Hennie Faul.

România este țara cu cele mai mari rezerve de cupru exploatabil din toată Europa, o resursă extrem de căutată în lume. Am avut combinate de prelucrare și specialiști de prima mână, dar n-am știut sau n-am fost capabili să profităm de ele.

Citește și: