"Pentru cea mai mare parte a lumii, solutia in cazul orasului Detroit, impovarat de datorii, ar fi banii. Dar pentru un manager de fond de hedging, solutia sunt caprele", scrie New York Times. 

Mark Spitznagel, fondatorul Universa Investments, a adus de joi 20 de capre sa pasca printre casele abandonate si ruinele din cartierul Brightmoor.  Spitznagel, care nu a vrut sa ramana mai prejos dupa angajamentul bancii JPMorgan de a investi 100 de milioane de dolari pentru a ajuta Detroit in urmatorii cinci ani, afirma ca ajuta direct comunitatea. 

"Este un experiment de agricultura urbana. Caprele sunt o modalitate eficienta de amenajare a peisajului", a declarat investitorul despre planul sau de a lasa caprele sa pasca liber prin cartier.  Acestea ar trebui sa ajunga pana la un numar maxim de 60 in aceasta vara si provin de la ferma lui Spitznagel.

In timpul liber, managerul de fond de hedging creste capre si produce branza la o ferma pe care o detine in Northport, Michigan. 

Spitznagel vrea sa angajeze someri si sa apeleze la ajutorul comunitatii pentru a avea grija de turma.

La sfarsitul verii, va vinde caprele macelariilor din Detroit, iar banii ii va dona comunitatii. 

Seful departamentului de control al animalelor din cadrul primariei Detroit, Harry Ward, i-a dat insa ultimatum managerului de fond sa mute caprele din cartier pana luni, in caz contrar acestea urmand sa fie confiscate. Acesta a adaugat ca Spitznagel va fi amendat cu cate 500 de dolari pentru fiecare animal. 

"Exista reglementari care interzic caprelor sa pasca pe domeniul public", a spus Linda Vinyard, purtator de cuvant al primarului Mike Duggan

Primaria orasului Detroit a cerut in iulie anul trecut protectia sub legea falimentului in SUA, solicitarea fiind acceptata in decembrie de tribunal.  Acesta este cel mai mare faliment al unei municipalitati din istoria Statelor Unite, datoriile fiind estimate la 18-20 de miliarde de dolari. Ca urmare a declinului economic, in oras se afla zeci de mii de cladiri si terenuri abandonate.