George Clooney poate convinge lumea nu doar sa vina in cinematografe si sa ii urmareasca filmele sau sa isi deschida portofelele pentru o cauza umanitara, ci si sa investeasca in dezvoltarea unor proiecte de amploare in tari care au nevoie cu disperare de acest lucru.

Actorul, in varsta de 52 de ani, a luat parte recent la o conferinta de presa a brandului de cafea Nespresso, al carui ambasador este, anuntand o initiativa deosebita de revitalizare a industriei producatoare de cafea din Sudanul de Sud.

“Exista o oportunitate reala aici. Exista un singur produs care vine din Sudanul de Sud acum, iar acela este petrolul. Problema cu petrolul este ca cineva, o companie, il ia din adancuri, efectiv de sub picioarele oamenilor, il trage printr-o conducta si il vinde. Banii nu par sa ajunga inapoi la oameni”, a spus Clooney in cadrul conferintei.

 Vedeta a fost implicata activ in ajutorarea regiunii din Sudan timp de mai multi ani si a reusit sa ii convinga pe sefii de la Nespresso sa investeasca in drumuri si proiecte de infrastructura menite sa ii ajute pe fermieri sa isi exporte cu mai multa usurinta produsele. Lucrarile ar trebui finalizate in 2015.

“Este un moment cheie in istoria Sudanului de Sud si i-am intrebat pe cei de la Nespresso despre viabilitatea productiei de cafea de aici. La acel moment nu stiam ca Sudanul de Sud obisnuia sa cultive multa cafea si ca are niste plante de Arabica extraordinare”, a mai declarat Clooney.

Actorul a adaugat ca aproape toti banii pe care ii primeste din contractul cu Nespresso sunt directionati catre finantarea proiectului cu un satelit din Sudan.

Cea mai mare parte din banii pe care ii primesc din reclamele Nespresso ii cheltui pe satelitul de la granita dintre Sudanul de Nord si de Sud, ca sa tin un ochi pe Omar Al Bashir (dictatorul sudanez acuzat de crime de razboi la Tribunalul de la Haga). Apoi acesta da o declaratie in care spune ca il spionez si in care ma intreaba cum mi-ar conveni daca o camera m-ar urmari oriunde m-as duce. Asa ca i-am raspuns <Fa cunostinta cu stilul meu de viata, domnule criminal de razboi>. Vreau ca un criminal de razboi sa aiba parte de aceeasi atentie de care am si eu. Consider ca asa este corect”, a mai spus Clooney.