În timpul campaniei dinaintea referendumului britanic din iunie 2016 privind oportunitatea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, unii susţinători ai Brexit-ului au cerut o revenire la paşapoartele britanice de culoare albastră, care au fost emise în perioada 1920 - 1988.

Marea Britanie a aderat în 1973 la Comunitatea Economică Europeană, devenită ulterior Uniunea Europeană.

Actualele paşapoarte britanice, de culoare vişinie, sunt realizate de firma britanică De La Rue, cu sediul în nordul Angliei.

''Va trebui să merg la acei lucrători, să-i privesc în ochi şi să încerc să le explic de ce guvernul britanic crede că este o decizie delicată să cumperi paşapoarte realizate în Franţa şi nu în Marea Britanie'', a declarat Martin Sutherland, directorul executivul al companiei britanice De La Rue, specializată în producerea de paşapoarte.

Ministerul de Interne britanic a afirmat că organizează o competiţie corectă şi deschisă pentru a fi sigur că rezultatul final este un produs sigur şi de înaltă calitate. ''Nu solicităm ca paşapoartele să fie fabricate în Marea Britanie. Şi în prezent o parte a paşapoartelor necompletate sunt fabricate peste hotare şi nu există niciun motiv operaţional sau de securitate pentru care acest lucru să nu continue'', a explicat o purtătoare de cuvânt a ministerului citat.