"Contractul guvernului american cu asocierea Boeing-Lockheed transfera sute de milioane de dolari de la contribuabilii americani in industria militara a Rusiei, inclusiv bani care ar putea ajunge la persoane aflate pe lista de sanctiuni a SUA", potrivit unei plangeri depuse de compania Space Exploration Technologies Corp., detinuta de Musk, la un tribunal federal din Washington, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

Concurenta pentru contractele de lansare a satelitilor, care pana in 2030 sunt evaluate la 70 miliarde de dolari, ar putea aduce SUA economii de peste 1 miliard de dolari pe an, a aratat Musk.

Dependenta de United Launch Alliance a Boeing-Lockheed elimina concurenta reala in anii urmatori, se arata in plangerea SpaceX.

Musk, care este si presedinte si director executiv al producatorului auto Tesla Motors, a declarat luna trecuta in Congresul SUA ca dependenta companiei mixte a Boeing-Lockheed de rachetele Atlas V care folosesc motoare rusesti implica riscuri de aprovizionare, in urma anexarii Crimeei de catre Rusia.

Statele Unite au extins luni sanctiunile impotriva Rusiei, adaugand pe lista sapte persoane si 17 companii apropiate presedintelui Vladimir Putin.

SpaceX a cerut in justitie ca Air Force sa fie obligata sa anuleze un acord cu United Launch Alliance pentru orice serviciu de lansare contractat pe o perioada mai lunga de doi ani.

O alta solicitare este ca Air Force sa aiba un comportament deschis concurentei, pentru noi servicii, iar orice decizie de folosire doar a serviciilor United Launch Alliance sa fie explicata.

Un purtator de cuvant al Air Force nu a fost disponibil pentru comentarii.

SpaceX ofera deja servicii de lansare de sateliti pentru agentiile americane, inclusiv pentru NASA. SpaceX a solicitat certificarea Air Force ca furnizor de servicii de lansare EELV, proces care necesita evaluari tehnice pentru rachetele care vor fi folosite, sistemele de la sol si procesele de productie, potrivit Air Force.

Pentagonul a cerut Air Force sa analizeze daca utilizarea rachetelor rusesti implica riscuri pentru securitatea nationala. United Launch Alliance detine stocuri de rachete rusesti pentru doi ani, in SUA, si a constituit intotdeauna rezerve, pentru eventualitatea intreruperii livrarilor, a spus purtatorul de cuvant al companiei. Pe lista sanctiunilor americane se afla si vicepremierul rus Dmitri Rogozin, identificat de SpaceX ca seful industriei spatiale si de aparare din Rusia.

"Prin contractul cu United Launch Alliance, Air Force trimite milioane de dolari direct la o entitate controlata de Rusia si unei industrii conduse de o persoana aflata pe lista sanctiunilor", se arata in plangerea SpaceX.