• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
CE lanseaza primul satelit in programul Copernicus de monitorizare a Pamantului

CE lanseaza primul satelit in programul Copernicus de monitorizare a Pamantului

Primul satelit folosit in programul Copernicus de monitorizare a Pamantului, care va oferi informatii pentru o gama larga de aplicatii si decizii privind mediul si securitatea, va fi lansat joi noaptea, informeaza Comisia Europeana (CE).

Potrivit CE, cetatenii, intreprinderile, cercetatorii si factorii de decizie politica din Romania si celelalte state membre vor putea, pe viitor, sa integreze mai usor dimensiunea de mediu in toate activitatile si procesele decizionale datorita programului european Copernicus.
 
Pe ansamblu, programul va ajuta, de exemplu, intreprinderile sa creeze locuri de munca si sa dezvolte afaceri in domeniul producerii si diseminarii de date de mediu, precum si al industriei spatiale propriu-zise. De asemenea, o serie de alte sectoare economice (transport, petrol si gaze, agricultura, asigurari etc.) vor beneficia prin intermediul lui de date fiabile si exacte in ceea ce priveste monitorizarea Pamantului.
 
In cadrul acestui program de monitorizare a mediului, va fi lansat primul satelit dedicat Sentinel 1A, joi la ora 23.02 (ora Bruxelles-ului, vineri, 1.02 - ora Romaniei), la baza spatiala din Kourou, Guyana Franceza.
 
Aceasta lansare reprezinta o etapa esentiala pentru Copernicus. Datele specifice privind observarea Pamantului vor deveni disponibile imediat pentru serviciile operationale. Datele furnizate de acest satelit vor permite realizarea de progrese semnificative in ceea ce priveste imbunatatirea securitatii maritime, monitorizarea schimbarilor climatice si furnizarea de sprijin in situatii de urgenta si de criza.
 
Copernicus, programul UE de monitorizare a Pamantului, va asigura observarea si monitorizarea cu regularitate a subsistemelor planetei, a atmosferei, a oceanelor si a suprafetelor continentale, si va oferi informatii fiabile, validate si garantate care vor sustine o gama larga de aplicatii si decizii privind mediul si securitatea (MEMO/14/251).
 
Regulamentul privind programul Copernicus, in privinta caruia Consiliul de Ministri al UE si Parlamentul European au ajuns deja la un acord politic, defineste obiectivele, guvernanta si finantarea programului Copernicus (aproximativ 4,3 miliarde euro) pentru perioada 2014 - 2020.
 
Studiile arata ca programul Copernicus ar putea genera un beneficiu financiar de aproximativ 30 de miliarde euro si ar putea crea aproximativ 50 000 de locuri de munca in Europa pana in 2030.

3 aprilie 2014 19:34
Modifică setările cookies