Cum se prăbușește o țară. Școlile și administrația publică, închise din cauza celei mai grave pene de curent din istorie. Oamenii mor în spitale
Venzuela
Guvernul venezuelean a ordonat ziua de luni zi nelucrătoare în şcoli şi în administraţia ţării, care se confruntă de joi după-amiază cu cea mai gravă pană de curent din istoria ţării, transmite AFP.
"La ordinele preşedintelui Nicolas Maduro, activităţile şcolare şi de lucru vor rămâne suspendate luni, 11 martie", a anunţat ministrul comunicaţiilor, Jorge Rodriguez, care, de asemenea, a lansat un apel "la calm", într-o intervenţie la postul naţional de televiziune VTV, potrivit Agerpres.
Autorităţile de la Caracas atribuie pana de curent unui "război al electricităţii" condus de Statele Unite şi de liderul opoziţiei Juan Guaido, preşedintele interimar autoproclamat, recunoscut de aproximativ cincizeci de ţări după 23 ianuarie.
Numeroşi experţi consideră însă că defecţiunea are la bază lipsa de investiţii din partea guvernului în întreţinerea infrastructurii venezuelene.
Cincisprezece pacienţi suferind de boli renale au decedat din cauza lipsei dializei în Venezuela, a anunţat sâmbătă un ONG care se ocupă de probleme de sănătate.
"Între ieri şi astăzi, am înregistrat 15 decese din cauza absenţei dializei. Nouă dintre aceste decese au fost înregistrate în statul Zulia, două în statul Trujillo şi patru la spitalul Perez Carreno din Caracas", a declarat pentru AFP Francisco Valencia, director al Coaliţiei organizaţiilor pentru dreptul la sănătate şi viaţă (Codevida).
"Situaţia persoanelor cu insuficienţă renală este foarte dificilă, critică, este vorba despre 95% dintre unităţile de dializă, care ar putea ajunge la 100% în prezent, paralizate din cauza lipsei de electricitate", a spus Valencia.
Venezuelenii se confruntă de joi după-amiază cu cea mai gravă pană de curent din istoria ţării. Guvernul o atribuie unui "război al electricităţii" condus de Statele Unite şi de liderul opoziţiei Juan Guaido, preşedintele interimar autoproclamat, recunoscut de aproximativ cincizeci de ţări după 23 ianuarie.
"În cele câteva unităţi de dializă unde există generatoare electrice, a devenit dificil să le repornim din cauza lipsei de combustibil", a adăugat Valencia.
Referindu-se la numărul de persoane care au nevoie de dializă în mod regulat în Venezuela, directorul Codevida a avertizat că pana de curent în continuare "ar putea conduce la moartea a mai mult de 10.200 de pacienţi".
Vineri, "48 de copii dependenţi de singura unitate pediatrică de dializă din ţară nu au putut beneficia de dializă", a adăugat el.
Alţi pacienţi suferă de asemenea din cauza întreruperii curentului şi lipsei generatoarelor electrice în spitale, potrivit lui Valencia.
Preşedintele Nicolas Maduro a denunţat sâmbătă un nou "atac cibernetic" care ar fi împiedicat restabilirea electricităţii în întreaga ţară, confruntată de peste două zile cu uriaşa pană de curent.
Autoproclamatul preşedinte interimar venezuelean Juan Guaido doreşte declararea stării de urgenţă în Venezuela în legătură cu penele de curent din ţară.
''Sistemul naţional de electricitate a fost ţinta mai multor atacuri cibernetice, ce au dus la căderea lui şi la eşuarea mai multor tentative de reconectare la nivel naţional'', a declarat Maduro pe Twitter. ''Cu toate acestea, depunem mari eforturi pentru restabilirea, în următoarele ore, a alimentării cu energie electrică în mod stabil şi definitiv'', a adăugat el.
Aceasta nu este prima dată când Maduro dă vina pe puteri străine pentru frecventele căderi ale reţelei de energie electrică. Opoziţia, pe de altă parte, a invocat drept cauze neglijenţa, corupţia şi managementul defectuos.
Mai multe despre:
#Venezuela#Nicolas Maduro
Pe acelasi subiect: