Potrivit unei analize Bloomberg, primele semne ale nemultumirii generale au inceput sa apara. Doctorii au protestat, la sfarsitul lunii noiembrie, fata de reducerile de personal si de inghetarea majorarilor salariale in raport cu inflatia pentru anumite categorii de personal bugetar.

A existat in ultimii ani un contract nescris in Rusia, unde populatia a ales imbunatatirea nivelului de trai de la an la an, in defavoarea unor libertati, insa in acest an, standardele de viata au primit si ele o lovitura. Acest lucru va eroda atitudinea publica si va pune presiune pe sistemul politic al lui Putin”, a declarat John Lough, profesor asociat in cadrul Chatham House Russia and Eurasia Programme din Londra.

Este un moment de cotitura pentru Putin, ale carui prime doua mandate la putere au coincis cu cresterea masiva a pretului petrolului, de la 25 de dolari pe baril, la maximul de 140 de dolari, pe parcursul a zece ani. A fost o epoca de continua crestere economica si prosperitate pentru poporul rus, pentru prima data dupa caderea devastatoare a Uniunii Sovietice, cand guvernul nu putea plati salariile, iar cresterea inflatiei anula toate economiile populatiei.

Anii de boom economic

In timpul primelor doua mandate ale lui Putin, din 1999 si pana in 2007, Rusia a avut una dintre cele mai spectaculoase cresteri economice din lume, nivelul de trai inregistrand un salt urias, de la cel al Indiei la cel al Poloniei, potrivit lui Roland Nash, analist in cadrul Verno Capital de la Moscova.

In prezent, din cauza prabusirii economiei nationale, in urma sanctiunilor UE si SUA, increderea populatiei in Guvern a scazut cu 7%, iar presedintele a pierdut 3 procente, dar acesta se mentine la un nivel de incredere urias, de 85%. Patru din cinci rusi sustin insa ca nivelul de trai se inrautateste vizibil de la luna la luna, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de institutul de cercetare rusesc Levada.

“Aceasta nu este o veste buna pentru Putin, pentru ca intregul sistem incepe sa fie vazut cu alti ochi. Pana acum, popularitatea presedintelui nu a scazut foarte mult, dar acest lucru se poate schimba rapid”, a explicat Alexei Grazdankin, vicepresedinte al institutului de cercetare.

Taieri de cheltuieli

Tocmai aceasta popularitate de care se bucura la Moscova ii permite lui Putin sa-si pastreze pozitia de forta in disputa referitoare la Ucraina. Acasa, insa, bate in retragere: taie din cheltuielile bugetare, in conditiile in care economia se indreapta spre recesiune, iar pretul petrolului si al gazelor, care reprezinta aproape jumatate din veniturile la bugetul tarii, s-au prabusit. Scaderea cu 40% a pretului petrolului, incepand din iunie, impreuna cu sanctiunile internationale care au dus la blocarea accesului Rusiei pe pietele internationale au dus rubla la un nivel minim record fata de dolar.

Oamenii din jurul presedintelui l-au avertizat pe acesta inca din vara de caderea pretului petrolului si de efectele dezastruoase pe care le va avea asupra economiei, a declarat o sursa citata de Bloomberg, sub anonimat. Barilul de petrol a ajuns la 68 de dolari, iar Rusia ar avea nevoie de un pret de 90 de dolari pe baril pentru a tine bugetul in echilibru, potrivit ministrului rus de Finante, Anton Siluanov.

Consumatori bulversati

In acelasi timp, consumatorii sunt bulversati de inflatia care a explodat in urma caderii rublei cu 40% de la inceputul anului. Preturile ar putea inregistra cresteri de peste 10%, pe semestrul al doilea, avertizeaza ministrul Economiei, Alexei Uliukaiev.

Singurul moment cand Putin s-a mai confruntat cu o scadere masiva a pretului la petrol – in timpul crizei financiare mondiale din 2008-2009 – a reusit sa pastreze bugetul in echilibru, datorita rezervelor pe care le adunase in noua ani de excedent bugetar.

Acest lucru a permis majorari de pensii si salarii si cresterea cheltuielilor guvernamentale, intr-o perioada cand Europa si America se prabuseau. “Acum nu exista nicio posibilitate de a creste cheltuielile, ba, mai mult, acestea trebuie reduse”, a precizat Olga Sterina, analist la UralSib Capital din Moscova.

Rezervele se evapora rapid, banca centrala fiind nevoita sa cheltuiesca numai in acest an 90 de miliarde de dolari, pentru sustinerea rublei. Totodata, Putin ar putea cheltui jumatate din rezerve in urmatorii doi ani, pentru a sustine companiile si bancile de stat indatorate si sa salveze, in continuare, rubla.

Cu toate acestea, Putin este increzator si este putin probabil sa-si schimbe politica referitoare la Ucraina. Calculele pe care le face iau in considerare faptul ca Occidentul nu poate pastra pe termen nelimitat sanctiunile economice impotriva sa, avand in vedere ca acestea au repercusiuni si asupra economiilor din Vest. De asemenea, Putin considera ca pretul petrolului va creste din nou si va balansa bugetul Rusiei, in trimestrul al doilea al anului viitor.

Citeste si: Rivalul de moarte al lui Putin ii prevesteste sfarsitul: “Caderea regimului este inevitabila”. Chiar si apropiatii “Tarului” vorbesc despre o posibila schimbare de garda la Kremlin