Cum își salvează țările europene economiile, pe fondul răspândirii coronavirusului. Măsurile anunțate de Germania și Elveția
Franci elvetieni
Guvernul german a anunţat luni un pachet de măsuri destinat să susţină economia pe fondul epidemiei de coronavirus, care a provocat o teamă de recesiune în cea mai mare putere europeană.
De asemenea, autorităţile germane au cerut ca în săptămânile următoare să fie interzise orice evenimente care implică participarea a peste 1.000 de persoane.
Principalele măsuri economice vizează facilitarea recursului la şomajul parţial al salariaţilor pentru companiile în dificultate, acordarea de credite în caz de probleme de trezorerie şi un pachet suplimentar de 12,8 miliarde de euro pe următorii patru ani pentru investiţii în infrastructură.
Aceste decizii au fost adoptate la finalul unei reuniuni a partidelor care formează coaliţia guvernamentală condusă de cancelarul Angela Merkel, reuniune care a început duminică seara şi a durat mai multe ore.
În ceea ce priveşte şomajul parţial, în mod normal companiile care vor să profite de finanţare din partea statului trebuie să dovedească faptul că minimum o treime dintre salariaţii lor sunt vizaţi de o problemă care afectează temporar producţia. Din cauza coronavirusului, cota va fi redusă la 10%. Germania a recurs la acest instrument în timpul crizei financiare din 2008, ceea ce i-a permis să păstreze numeroase locuri de muncă.
"Nu vă vom lăsa să vă prăbuşiţi. Vă vom ajuta să depăşiţi această perioadă dificilă", a promis ministrul Economiei, Peter Altmaier, potrivit Agerpres.
Cu privire la pachetul de investiţii suplimentare, acesta este prevăzut în perioada 2021-2024, în special pentru sectoarele transporturilor, construcţiilor de locuinţe şi sectorul digital.
De asemenea, Guvernul de la Berlin a anunţat măsuri de relaxare fiscală, precum reguli de amortizare mai favorabile.
Tot acest pachet este însă mai puţin decât ceea ce au aşteptat social-democraţii, care pledau pentru un plan de relansare mult mai bine definit. Ministrul de Finanţe, social-democratul Olaf Scholz ar fi dorit o diminuare a impozitelor sau pe relaxarea regulilor bugetare foarte stricte în vederea ştergerii datoriilor pentru numeroase localităţi în dificultate, ceea ce ar fi însemnat că statul să preia datorii în valoare de până la 40 miliarde de euro. Însă conservatorii, adepţii ortodoxiei bugetare, au refuzat o astfel de măsură.
Elveţia sprijină companiile afectate, dar "nu aruncă bani din elicopter"
Și guvernul Elveţiei lucrează la sprijinirea directă a companiilor afectate de scăderea cererii, în urma epidemiei de coronavirus (Covid-19), dar nu va adopta un program amplu de stimulare, a afirmat Marie-Gabrielle Ineichen-Fleisch, directorul Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice (SECO).
Pentru noi este important să nu avem niciun fel de "bani aruncaţi din elicopter", subvenţii sau un program economic care să funcţioneze pe termen lung şi nu pe termen scurt, a explicat oficialul elveţian.
"Banii aruncaţi din elicopter" sunt sumele care ajung în consum nu pe filiera băncilor comerciale, ci sub forma unor credite fiscale de la bugetul public, într-o încercare de a stimula cheltuielile şi inflaţia. După ani de încercări disperate de a stimula creşterea economiei, unii bancheri şi oficiali se tem că politica monetară nu mai are mijloace efective, iar alte eforturi de stimulare ar putea avea efecte contrare. Economiştii apreciază că "banii aruncaţi din elicopter" ar fi o soluţie în ultimă instanţă.
SECO coordonează politica economică şi cea a forţei de muncă pentru Guvern.
Subvenţiile guvernamentale plătite angajatorilor care reduc timpul de lucru al angajaţilor s-au dovedit a fi măsuri efective de stabilizare a economiei. Guvernul caută de asemenea măsuri ţintite de sprijinire a companiilor, cum ar fi cele care organizează evenimente, şi care vor fi probabil afectate de restricţiile temporare ce vizează interzicerea evenimentelor cu mai mult de 1.000 de participanţi, a declarat Ineichen-Fleisch
Oficialul a adăugat că lanţurile de aprovizionare încă funcţionează şi stocurile companiile sunt la un nivel ridicat, dar aceste evoluţii se pot schimba într-o lună, în funcţie de extinderea epidemiei, care a dus în Elveţia la infectarea a sute de persoane şi la un deces.
"Situaţia va afecta economia noastră, dar nu ştim încă cât de profund", a avertizat Ineichen-Fleisch.
Creşterea economiei elveţiene a încetinit la 0,3% în trimestrul patru din 2019, din cauza scăderii exporturilor şi a industriei, pe fondul incertitudinilor globale, a informat marţi Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice. Pe ansamblul anului trecut, PIB-ul Elveţiei a înregistrat un avans de 0,9%, cel mai redus nivel din 2012 şi mult sub ţinta medie de creştere pe termen lung a ţării, de 1,7%.
SECO nu s-a referit la impactul epidemiei de coronavirus (Covid-19) asupra economiei elveţiene, deşi un oficial al instituţiei a declarat că se aşteaptă la o înrăutăţire a estimărilor pentru 2020. Autorităţile se aşteaptă la un avans al PIB-ul Elveţiei de 1,7% în 2020. Estimările revizuite ar urma să fie date publicităţii în 17 martie.
Pe acelasi subiect: