Inaugurarea muzeului a fost facuta printr-un eveniment plin de stralucire, al carui amfitrion a fost vedeta TV Larry King si la care au participat 1.500 de invitati, de la presedintele Mexicului la scriitorul laureat al premiului Nobel Gabriel Garcia Marquez.

Muzeul va fi deschis pentru public la sfarsitul acestei luni. Gazduit intr-o cladire asimetrica situata intr-una din cele mai luxoase zone rezidentiale ale capitalei mexicane, Muzeul Soumaya, care poarta numele sotiei decedate a lui Slim, va adaposti circa 60.000 de piese in sase sali de expozitie, devenind astfel unul dintre cele mai mari din America Latina.

Carlos Slim are o avere estimata de Forbes la 53,5 miliarde de dolari, din afaceri in telecomunicatii, si in prezent controleaza companii miniere, de extractie a petrolului si magazine. El pune pe seama sotiei sale, Soumaya, care a murit in 1999, pasiunea sa pentru arta.

Muzeul care poarta numele acesteia prezinta predominant picturi murale ale unor artisti precum Rufino Tamayo si Diego Rivera, dar si unele dintre cele mai importante colectii din lume cu sculpturi de Auguste Rodin.

Presedintele Mexicului, Felipe Calderon, s-a declarat impresionat de diversitatea obiectelor de arta din muzeu la inaugurare.

Cladirea a fost proiectata de arhitectul Fernando Romero, ginerele lui Slim, si este acoperita de mii de panouri hexagonale de aluminiu care reflecta lumina soarelui.

Slim are un plan de dezvoltare pentru imobil, ce include constructia de birouri, apartamente si magazine, investitia ridicandu-se la 750 de milioane de dolari in prima etapa.