Cum a ajuns Portugalia paradis fiscal pentru europeni. Tot mai mulți nordici migrează în țara însorită de pe malul oceanului
Portugalia, Algarve, plaja
După o viață petrecută în Suedia, unde iernile sunt lungi și taxele sunt imense, visul lui Dan Wikstrom de a se retrage la pensie într-o țară însorită a devenit realitate. Și nu este vorba despre un paradis fiscal din Caraibe, ci de Portugalia, o țară mult mai accesibilă, aflată la doar patru ore de zbor.
Fostul CEO de 63 de ani este unul dintre europenii – din ce în ce mai mulți, care sunt tentați să se mute în sudul continentului, datorită taxelor mici și a facilităților fiscale oferite de autorități, potrivit Bloomberg.
Un impozit pe venit de 20% și o scutire de taxe pentru 10 ani la plata pensiei înseamnă pentru Wikstrom dublarea venitului său lunar, la aproape 10.000 de euro pe lună.
Portugalia a adoptat, în urmă cu 9 ani, o serie de facilități fiscale pentru a atrage în țară expații și muncitori înalt-calificați din alte țări și pentru a încuraja investițiile străine.
Regimul de taxe foarte relaxat a cauzat o serie de tensiuni cu Uniunea Europeană, dar Portugalia nu a renunțat. Iar acum se bucură de banii aduși de străini în țară.
Însă nu doar regimul de taxe atrage străinii în acestă țară însorită din pe coasta ibercă. Portugalia a dezvoltat o multitudine de resorturi și cluburi de golf în care străinii își cheltuiesc banii, iar cele 300 de zile însorite de an și peisajele spectaculoase de la malul oceanului au atras peste 10.000 de străini care s-au stabilit în Portugalia în ultimii ani. Din Suedia s-au mutat numai anul trecut 777 de persoane, între care și Dan Wikstrom.
“Suedezii au venit dintotdeauna în Portugalia, însă numărul a crescut considerabil în ultimii ani”, spune Bjorn Jacobsen, care are o agenție imobiliară în Cascais. Suedezul de 42 de ani, care s-a mutat în Portugalia în 2015 împreună cu soția, a fost convins de economia în creștere, boom-ul de pe piața imobiliară și de percepția generală că țara de pe malul oceanului este una sigură. Anul trecut, Portugalia a ocupat locul trei în lume în ceea ce privește siguranța, după Islanda și Noua Zeelandă, eternele rivale.
Programul de facilități fiscale introdus de Portugalia s-a bucurat de un real succes în rândul străinilor și accenturează diferențele fundamentale față de celelalte țări UE în ceea ce privește sistemul de securitate socială. Țările nordice, de exemplu, au politici foarte generoase care le permit cetățenilor să deducă banii pe care îi strâng pentru pensie, doar ca să aplice impozite foarte mari după pensionare.
Regimul fiscal relaxat din Portugalia în ceea ce privește pensiile a cauzat tensiuni atât cu țările UE din care provin străinii care s-au mutat la Lisabona, cât și în interiorul țării.
“Este discutabil dacă mai avem tratament egal pentru toate pensiile plătite de sistemul de pensii finlandez”, a spus ministrul de Finanțe din Finlanda, Pettri Orpo. Omologul său suedez, Magdalena Andersson, a avut o poziție similară anul trecut, când a spus că suedezii sunt liberi să se mute în Portugalia pentru climă, vin sau muzica fado, dar nu pentru a evita plata taxelor.
Guvernul socialist de la Lisabona a fost ținta criticilor și în propria țară, din cauza facilităților fiscale acordate străinilor, în condițiile în care mult portughezi trăiesc la limita sărăciei. Povara fiscală pentru cetățenii Potugaliei a atins recordul ultimilor 22 de ani în 2017, potrivit Consiliului Fiscal de la Lisabona. Criticii susțin și că afluxul mare de străini a ridicat prețul pieței imobiliare. Potrivit statisticilor oficiale, prețurile locuințelor a crescut cu 9,2%, anul trecut.
“Când nu taxezi un grup de oameni, povara fiscală crește pe un alt grup. Iar asta este incorect”, spune Ricardo Cabral, profesor de economie la Universitatea din Madeira.
Pe acelasi subiect: