"Vor fi inghetate imediat si fara preaviz fondurile sau alte active derivate sau generate care apartin sau sunt controlate direct sau indirect de persoane sau de entitati ce au legaturi cu Al-Qaida si cu talibani", anunta textul legii.

Aceeasi masura vizeaza "persoane sau entitati" care au fost identificate drept "teroriste" de Natiunile Unite, sau "la cererea de cooperare a unor tari terte", potrivit textului semnat de presedintele cubanez Raul Castro.

Sanctiunile ar putea sa se aplice atat institutiilor financiare straine care opereaza pe insula sub licenta Bancii Centrale din Cuba, cat si "particularilor si persoanelor juridice".

Decretul subliniaza ca aceste sanctiuni se inscriu intr-un cadru juridic care "corespunde angajamentului (Cubei) in lupta impotriva spalarii de bani, finantarii terorismului si proliferarii armelor".

Unsprezece banci straine opereaza in Cuba, unde sistemul bancar este controlat autoritati.

Aceasta aliniere la normele juridice internationale privind sectorul bancar intervine in contextul in care Guvernul de la Havana se pregateste sa publice in martie o noua lege privind investitiile straine, cu scopul de a atrage capitalul necesar sistemului economic cubanez.