• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cubanezii vor putea calatori in strainatate incepand de luni

Cubanezii vor putea calatori in strainatate incepand de luni

Cubanezii vor avea dreptul sa calatoreasca in strainatate incepand de luni, cand va intra in vigoare reforma legii privind migrarea adoptata de presedintele Raul Castro si foarte asteptata de populatie, relateaza AFP.

"Incepand cu 14 ianuarie, toate persoanele cu varsta de peste 18 ani vor putea calatori" in afara insulei, a declarat pentru televiziunea cubaneza colonelul Lamberto Fraga, unul dintre respoonsabilii serviciului de migratie.
 
Minorii vor putea, de asemenea, sa iasa din tara cu conditia sa dispuna de autorizatii notariale din partea parintilor sau tutorilor.
 
Presedintele Raul Castro a anuntat la 16 octombrie ca reforma privind migrarea, prima mare masura sociala a regimului comunist care le deschide usa catre exterior cubanezilor, va fi aplicata incepand cu 14 ianuarie 2013.
 
Incepand din anii '60, cubanezii care voiau sa paraseasca insula erau nevoiti sa solicite o "carte alba" si sa prezinte o scrisoare de invitatie din strainatate, unde nu puteau ramane mai mult de 11 luni, sub pedeapsa confiscarii bunurilor si a considerarii lor drept expatriati definitiv, in general fara posibilitatea de a se mai intoarce.
 
Cu toate acestea, nu toti cubanezii se vor putea deplasa liber. Sportivii de inalta performanta - o mandrie a revolutiei cubaneze -, unii lideri si specialisti "esentiali" vor continua sa faca obiectul unor restrictii de iesire din tara.
 
Guvernul a justificat aceste restrictii afirmand ca Statele Unite favorizeaza de decenii "exodul creierelor" si fuga sportivilor de performanta.

11 ianuarie 2013 11:04
Modifică setările cookies