Chiar dacă are o suprafaţă de 61 kilometri pătraţi şi 34.000 de locuitori, San Marino are şase bănci, o moştenire din perioada în care funcţiona ca un loc discret în care străinii, în special italienii, îşi plasau economiile, scrie Agerpres.

San Marino nu şi-a revenit încă din recesiunea provocată de criza financiară globală, iar băncile sale au credite neperformante în valoare de 1,7 miliarde euro, în condiţiile în care în anul 2017 PIB-ul statului San Marino a fost de 1,45 miliarde euro.

Banca Centrală din San Marino estimează că 37% din creditele cu probleme fac parte din cea mai proastă categorie de credite neperformante.

Pe lângă solicitarea unui împrumut de la FMI, republica San Marino se pregăteşte să reducă salariile în sectorul public şi să reformeze sistemul de pensii.

"Nu a fost trimisă încă o scrisoare oficială către FMI dar există un dialog cu instituţia de la Washington de aproximativ un an cu privire la nevoia de a stabiliza situaţia. Până la finele anului curent ar urma să fie finalizată solicitarea de ajutor şi ar putea fi nevoie ca până atunci să fie activat şi programul de asistenţă", a declarat o sursă.

Un purtător de cuvânt de la FMI a spus că nu a fost primită încă o cerere formală pentru asistenţă financiară din partea autorităţilor din San Marino, dar a adăugat că Fondul le consiliază pe acestea cu privire la modul în care pot stabiliza economia.

"Staff-ul FMI menţine un contact strâns cu autorităţile din San Marino, precum şi cu alte state membre, pentru a le consilia cu privire la politicile pentru promovarea stabilităţii şi creşterii economice şi de asemenea le sprijină în eforturile lor de a consolida sectorul bancar, fiscalitatea şi balanţa de plăţi", a declarat purtătorul de cuvânt al FMI.