Creditorii externi ai Greciei cer bancilor elene sa vanda subsidiarele din Europa de Sud-Est. In Romania sunt vizate Banca Romaneasca, Bancpost, Piraeus Bank si Alpha Bank
Reprezentatii creditorilor externi ai Greciei cer bancilor comerciale elene sa-si vanda subsidiarele si bancile afiliate din Europa de Sud-Est, precum si activitatile nebancare de pe piata elena, potrivit unor surse apropiate situatiei, citate de publicatia elena Kathimerini si preluate de Mediafax.
In Romania, sunt prezente mai multe banci elene: National Bank of Greece detine Banca Romaneasca, Eurobank controleaza Bancpost, iar Piraeus Bank si Alpha Bank au operatiuni sub brand propriu.
Troica, formata din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI, vrea vanzarea imediata a activitatilor nebancare, in baza unui calendar precis, si exercita presiuni pentru vanzarea subsidiarelor din Balcani, relateaza Kathimerini.
Directorul general adjunct pentru ajutor de stat al Comisiei Europene, Gert Jan Koopman, se afla la Atena de mai multe zile si se intalneste cu managerii bancilor elene privind planurile de afaceri pe care institutiile de credit trebuie sa le depuna in contextul recapitalizarii.
Potrivit surselor, Koopman a descris managerilor cadrul in care trebuie sa se incadreze planurile de afaceri. Directoratul General pentru Concurenta ar urma sa trimita, saptamana urmatoare, instructiuni scrise bancilor locale privind planurile de afaceri. Oficiali bancari afirma ca institutiile de credit vor fi nevoite sa depuna planurile pana la sfarsitul lunii iunie. Dupa consultari, acestea vor fi convenite pana la mijlocul lunii iulie.
Unul dintre punctele dificile din negocieri ramane soarta subsidiarelor si bancilor afiliate din Balcani. Creditorii Greciei considera ca prezenta puternica in Balcani este un lux pe care bancile elene nu si-l pot permite, ca urmare a situatiei slabe a bazei de capital si a presiunii uriase sub care se afla din cauza recesiunii din Grecia.
Bancile afirma ca ar fi o greseala strategica majora sa-si vanda subsidiarelor din Europa de Sud-Est intr-o perioada dificila. Ajustari si posibil unele vanzari vor fi necesare, afirma bancile, subliniind insa ca pastrarea unei prezente in regiune este cruciala pentru supravietuirea lor in viitor, dar si pentru economia elena in general.
Cele mai mari patru banci din Grecia - National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank si Eurobank - trebuie recapitalizate dupa ce au inregistrat pierderi extrem de mari din participarea la un program de stergere a datoriilor statului elen.
Fondurile pentru recapitalizare sunt asigurate statului elen din fondul pentru stabilitate al zonei euro. Cele patru banci cu importanta sistemica au nevoie de 27,5 miliarde de euro, potrivit Fondului Elen pentru Stabilitate Financiara. Astfel, Eurobank necesita fonduri de 5,84 miliarde de euro, NBG de 9,76 miliarde de euro, Piraeus Bank de 7,34 miliarde de euro, iar Alpha Bank de 4,57 miliarde de euro.
Alpha Bank, Piraeus Bank si National Bank of Greece au anuntat ca pot atrage din surse private capital reprezentand peste 10% din necesarul de recapitalizare, situatie care le permite sa-si pasteze managementul privat, in timp ce statul va avea drepturi reduse de vot, chiar daca va asigura restul necesarului de capital. Eurobank va fi recapitalizata integral de Fondul Elen de Stabilitate si va intra sub controlul statului, insa banca are planuri pentru a reveni la un actionariat privat cat mai repede posibil.