Cota de piaţă a Gazprom în Europa a atins un nivel record, în ciuda eforturilor continentului de a reduce dependența energetică față de Rusia
Alexei Miller si Vladimir Putin
Cota de piaţă a Gazprom pe piaţa europeană a gazelor, unde generează majoritatea veniturilor sale, a crescut anul trecut la nivelul record de peste 35%, de la aproximativ 33% în 2016, a afirmat marţi preşedintele companiei ruse, Viktor Zubkov, transmite Reuters.
În 2017, exporturile de gaze ale Gazprom spre Europa şi Turcia au crescut cu 8,1%, la nivelul record de 193,9 miliarde de metri cubi (bcm), în pofida eforturilor Europei de a-şi reduce dependenţa faţă de furnizările de energie din Rusia, scrie Agerpres.
Pentru a-şi păstra cota de piaţă, Gazprom a încheiat acorduri cu marii săi clienţi şi a respectat reglementările UE. Surse de la Gazprom au declarat că firma şi-a învăţat lecţia în urma divergenţelor cu UE.
În aprilie 2015, Comisia a transmis o Comunicare privind obiecţiunile în care şi-a exprimat opinia preliminară potrivit căreia Gazprom a încălcat normele antitrust ale UE, aplicând o strategie globală de compartimentare a pieţelor de gaze din Europa Centrală şi de Est (CEE). În martie 2017, Comisia Europeană s-a declarat satisfăcută de angajamentele prezentate de Gazprom faţă de preocupările Executivului comunitar în materie de concurenţă în ceea ce priveşte pieţele gazelor din CEE.
Angajamentele asumate de Gazprom îndeplinesc obiectivele fixate de UE în ceea ce priveşte problemele de concurenţă menţionate, asigurându-se că: restricţiile de a revinde gazele peste hotare sunt eliminate o dată pentru totdeauna şi că se va facilita acest flux transfrontalier de gaze pe pieţele de profil din Europa Centrală şi de Est; preţurile gazelor naturale din CEE reflectă preţuri de referinţă concurenţiale şi Gazprom nu poate recurge la niciun avantaj referitor la infrastructura de gaze naturale pe care l-a obţinut de la clienţi prevalându-se de poziţia sa pe piaţa aprovizionării cu gaze, consideră CE.
Potrivit adjunctului directorului Gazprom, Alexander Medvedev, cererea solidă din Europa pentru gazele naturale din Rusia vor ajuta compania să menţină exporturile de gaze la actualul nivel.
“Cred că vom avea exporturi de aproximativ 190 bcm pe an, deşi evident ele sunt influenţate de starea vremii. Exporturile de gaz rusesc spre Europa au scăzut cu doar 3% în ianuarie, în pofida vremii mai calde. Până în 2025, Europa va avea nevoie de încă 50 bcm de gaze importate şi până în 2035, de încă 75 bcm. Cred că aceste cifre sunt suficient de atractive pentru întreaga industrie a gazelor naturale şi pentru investitori”, a explicat Medvedev.
Oficialii Uniunii Europene sunt decişi să diversifice sursele de aprovizionare cu energie şi să reducă dependenţa de Rusia şi, în acest sens, promovează extinderea porturilor capabile să primească nave care transportă gaze naturale lichefiate din SUA.
Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.
Companiile româneşti nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare: Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi nemţii de la Wintershall.
Pe acelasi subiect: