Consolidarea securitatii energetice, prioritate pentru statele G7. “Folosirea aprovizionarii cu energie ca o amenintare la adresa securitatii este inacceptabila”
Statele din grupul G7 urmeaza sa se angajeze joi sa faca din consolidarea securitatii energetice o prioritate, in principal prin diversificarea surselor de aprovizionare, relateaza AFP.
"Folosirea aprovizionarii cu energie ca un mijloc de coercitie politica sau ca o amenintare la adresa securitatii este inacceptabila", se arata in proiectul declaratiei finale a summitului G7 de la Bruxelles, scrie Mediafax.
De la inceputul crizei din Ucraina, occidentalii denunta folosirea de catre Rusia a aprovizionarii cu gaze naturale ca un mijloc de presiune asupra Ucrainei, dar si asupra statelor europene.
"Criza din Ucraina arata in mod clar ca securitatea energetica trebuie sa fie in centrul programului comun si cere o modificare radicala in vederea diversificarii aprovizionarilor cu energie si modernizarii infrastructurilor energetice", adauga liderii G7, care au exclus Rusia din acest grup al celor mai industrializate state dupa anexarea peninsulei Crimeea si destabilizarea estului Ucrainei.
Compania rusa Gazprom a amanat pentru 10 iunie data limita pana la care Ucraina trebuie sa-si plateasca datoriile, in caz contrar amenintand cu oprirea livrarilor de gaze. Uniunea Europeana, care importa din Rusia aproximativ un sfert din necesarul de gaze naturale, iar jumatate din livrari trec prin Ucraina, se teme sa nu devina victima colaterala in cazul opririi aprovizionarii cu gaze naturale a Ucrainei.
Dupa reuniunea ministrilor Energiei din G7 care a avut loc la Roma la inceputul lunii mai, liderii G7 se vor angaja joi "sa completeze eforturile Comisiei Europene in vederea dezvoltarii de planuri energetice de urgenta la nivel regional pentru iarna lui 2014-2015".
Executivul comunitar urmeaza sa-si prezinte planul cu ocazia summitului european care va avea loc la sfarsitul lunii iunie la Bruxelles.
De asemenea, liderii G7 promit sa ajute Ucraina si alte state europene pe plan tehnic si financiar "pentru a-si dezvolta resursele de hidrocarburi si energiile regenerabile locale in vederea imbunatatirii eficientei energetice".
In plus, statele G7 cer Agentiei Internationale pentru Energie sa "prezinte pana sfarsitul anului optiunile pentru actiunile individuale si colective ale G7 in domeniul securitatii gazelor naturale", impreuna cu Comisia Europeana.
Pe acelasi subiect: