Planul de ajutorare, care prevede garantarea unor imprumuturi de un miliard de dolari, a fost aprobat de o larga majoritate a Camerei Reprezentantilor. Textul, adoptat saptamana trecuta de Senat, urmeaza sa fie promulgat de presedintele Statelor Unite, Barack Obama, pentru a intra in vigoare, noteaza Mediafax.
 
Presedintele american a salutat adoptarea planului de ajutorare, prin intermediul caruia Ucraina va primi "mijloacele esentiale pentru (asigurarea) stabilitatii economice si revenirii la crestere si prosperitate".
 
Intr-un comunicat publicat de Casa Alba, purtatorul de cuvant Jay Carney a adaugat ca administratia americana "sustine sanctiunile tinta prevazute in legea care vizeaza persoane si entitati responsabile de acte de violenta fata de poporul ucrainean sau care atenteaza la pacea, stabilitatea, suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei".
 
Pachetul, care constituie o prima masura concreta a alesilor americani de ajutorare a autoritatilor interimare de la Kiev, prevede garantarea unor imprumuturi de un miliard de dolari, acordarea unui ajutor de 50 de milioane de dolari pentru dezvoltarea democratiei, guvernantei si societatii civile, dar si oferirea a 100 de milioane de dolari pe trei ani pentru sporirea cooperarii in materie de securitate.