• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Tarile din Triunghiul de la Weimar cer Rusiei sa se abtina de la orice escaladare in Ucraina

Tarile din "Triunghiul de la Weimar" cer Rusiei sa "se abtina de la orice escaladare" in Ucraina

Ministrii de Externe ai Germaniei, Frantei si Poloniei, reuniti in cadrul asa-numitei organizatii "Triunghiul de la Weimar", au indemnat luni Rusia sa "se abtina de la orice noua escaladare" in dosarul ucrainean, relateaza AFP.

"Rusia are de-acum o mare responsabilitate. Indemnam Rusia sa se abtina de la orice noua escaladare a situatiei din Ucraina", au insistat ministrii de Externe ai celor trei tari, intr-o declaratie comuna. "Noi pledam cu forta in favoarea unui dialog semnificativ intre Ucraina si Rusia, care constituie o etapa esentiala" pentru detensionarea situatiei, subliniaza Frank-Walter Steinmeier (Germania), Laurent Fabius (Franta) si Radoslaw Sikorski (Polonia), relateaza Mediafax.
 
De asemenea, ei si-au exprimat dorinta ca tarile de la granita de est a Uniunii Europene (UE) sa nu fie plasate in situatia de alege intre UE si Rusia. "Parteneriatele sau acordurile bilaterale incheiate de UE cu partenerii sai (din Est) nu sunt indreptate impotriva Rusiei", potrivit declaratiei.
 
In aceasta privinta, ministrii propun lansarea unor "discutii UE/Rusia cu Ucraina, R.Moldova si Georgia asupra consecintelor pentru cele doua parti ale acordurilor de asociere" intre UE si "partenerii sai din Est".
 
Potrivit Berlinului, presedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis luni cancelarului german, Angela Merkel, ca Rusia isi retrage partial trupele mobilizate de-a lungul granitei cu Ucraina.

1 aprilie 2014 08:00
Modifică setările cookies