"Comisia Europeana tocmai a decis sa prelungeasca ajutorul sau financiar" pentru Ucraina cu "suma suplimentara de 1,8 miliarde de euro", a declarat Juncker in cadrul unei conferinte de presa, adaugand ca "solidaritatea cu Ucraina nu reprezinta doar cuvinte goale".

"Ucraina nu este singura. Europa este unita alaturi de Ucraina si sustine programul de reforme al noului Guvern" de la Kiev, a continuat el intr-un comunicat publicat in capitala Letoniei, tara care a preluat la 1 ianuarie presedintia semestriala a UE.

Aceasta propunere pentru un nou ajutor macrofinanciar sub forma de imprumuturi are nevoie de aprobarea statelor membre UE si a Parlamentului European. Acest ajutor va necesita asumarea unor obligatii, si anume continuarea programului propus de Fondul Monetar International si punerea in aplicare a reformelor care vor fi negociate intre CE si Kiev.

Noul efort financiar european este destinat "sa ajute Ucraina pe plan economic si financiar in fata provocarilor grave cu care se confrunta tara", a subliniat CE.

Pana in prezent, Uniunea Europeana a alocat 1,36 miliarde de euro Ucrainei prin intermediul unor programe de ajutor macroeconomic. O ultima transa de 500 de milioane de euro a fost varsata la 2 decembrie.