Schema este în mod clar copiată după programul “Kurzarbeit” care funcţionează în Germania şi în conformitate cu are Guvernul de la Berlin plăteşte o parte din salariul unui angajat astfel încât companiile să nu elimine locuri de muncă în perioadele în care economia încetineşte.

Conform programului de muncă redusă, sau "Kurzarbeit", introdus pentru prima dată în perioada crizei financiare din 2008, companiile pot solicita ajutoare de la stat pentru a acoperi costurile care apar din păstrarea angajaţilor care lucrează un program mai scurt.

“Companiile plătesc salarii angajaţilor lor chiar dacă, în prezent, nu fac bani. Europa vine acum în sprijinul lor cu o nouă iniţiativă", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj video.

"Programul este destinat să ajute Italia, Spania şi toate celelalte state care au fost grav lovite. Şi va face acest lucru graţie solidarităţii celorlaltor state membre”, a spus Ursula von der Leyen, adăugând că schema va fi garantată de toate statele membre UE, fără a dezvălui cum anume va fi finanţată.

Uniunea Europeană se pregăteşte pentru o recesiune severă şi creşterea şomajului. Măsurile de carantină introduse pe întreg continentul au dus la închiderea restaurantelor şi magazinelor, iar producţia s-a oprit.

Conform datelor publicate miercuri de Eurostat, în luna februarie 2020, chiar înainte de declararea pandemiei de coronavirus, rata şomajului a coborât la 7,3%, acesta fiind cel scăzut nivel de după criza financiară mondială din 2008. În Uniunea Europeană, rata şomajului a rămas stabilă la 6,5% în luna februarie 2020.

Cu toate acestea, analiştii cred că o creştere a şomajului este inevitabilă, având în vedere că începând din luna martie în Europa au început să fie introduse măsuri de izolare pentru a împiedica răspândirea pandemiei de coronavirus.