Thierry Breton a confirmat pentru postul francez de televiziune BFM TV că lucrează la un plan de asemenea amploare, împreună cu comisarul european pentru Afaceri Economice, Paolo Gentiloni.

Breton a subliniat că un astfel de plan ar fi echivalent cu aproximativ 10% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene, scrie Agerpres.

Comisarul francez a mai spus că prioritatea sa este să ajute IMM-urile adăugând că este nevoie de asemenea de un "plan Marshall" pentru a ajuta industria turismului din Europa. În plus, Breton a subliniat că vrea ca toate statele membre UE să se bucure de acelaşi acces la finanţare şi credit.

Cu toate acestea, sursele citate de Reuters susţin că ţările membre UE nu au ajuns încă la un acord cu privire la aspectele tehnice referitoare la modul în care va fi finanţat acest plan, astfel că şefii de stat şi de guvern vor amâna luarea unei decizii finale la teleconferinţa care va avea loc joi.

Autorităţile spaniole au făcut şi ele un apel pentru un fond de relansare în valoare de 1.500 miliarde de euro, o sumă comparabilă cu cea vehiculată de Thierry Breton, dar de aproape trei ori mai mare decât cea estimată de Klaus Regling, preşedintele Mecanismului European de Stabilitate (ESM).

Sursele diplomatice şi oficialii citaţi de Reuters susţin că la o discuţie pregătitoare cu delegaţii statelor membre UE, care a avut loc luni, Executivul comunitar le-a comunicat că, potrivit estimărilor sale, pandemia de coronavirus ar putea anula până la o zecime din PIB-ul continentului.

Summit UE dedicat turismului

Thierry Breton a mai propus și organizarea, în lunile septembrie-octombrie, a unui summit european dedicat turismului, un sector puternic lovit de consecinţele pandemiei de coronavirus.

Acest sector, care este responsabil pentru 12% din locurile de muncă şi 10%-11% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene, este deosebit de afectat de măsurile de carantină şi restricţiile de deplasare introduse pentru a opri răspândirea coronavirusului.

Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional a atras şi el atenţia asupra riscurilor cu care se confruntă ţările din sudul zonei euro, Spania, Italia, Portugalia şi Grecia, ale căror economii sunt puternic dependente de veniturile din turism.

Marţi, cu prilejul unei videoconferinţe cu eurodeputaţii, Thierry Breton, a propus "organizarea, în septembrie sau octombrie, dacă situaţia sanitară o va permite, a unui summit european dedicat turismului".

Ideea este de a reuni actorii instituţionali, autorităţile publice, regionale şi locale precum şi firmele din industria turismului. Breton a precizat că summitul ar avea drept obiectiv "analizarea modului cum va arăta turismul după criză şi punerea la punct a unei foi de drum spre un turism european, durabil, inovativ şi rezistent". Breton a insistat de asemenea asupra necesităţii de a apăra companiile europene din domeniul turismului, care ar putea fi vizate de investitorii străini.

Acest sector "trebuie de asemenea să se protejeze faţă de strategiile agresive de investiţii ale ţărilor non-europene care ar putea vedea în criza actuală o oportunitate de a achiziţiona companii europene renumite la preţuri mici. Voi acorda o atenţie deosebită împreună cu statele membre pentru ca instrumentele noastre de supraveghere a investiţiilor străine să fie în stare de alertă", a spus Thierry Breton.

Săptămâna trecută, în România, un număr de 15 organizaţii din turismul românesc s-au constituit în Alianţa Pentru Turism (APT), o structură informală deschisă şi constituită voluntar pentru salvarea şi relansarea acestei industrii după criza provocată de noul coronavirus.