UE ar avea nevoie de un fond de relansare economică de 1,5 trilioane de euro, finanţat cu obligaţiuni garantate de statele membre
UE, zona euro
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că Uniunea Europeană ar putea avea nevoie de un fond de relansare economică în valoare de 1.500 miliarde de euro care să fie finanţat cu obligaţiuni garantate de statele membre
Săptămâna trecută, miniştrii europeni de Finanţe au căzut de acord asupra unui pachet de măsuri, în valoare de 500 miliarde de euro, destinat să atenueze impactul pandemiei de coronavirus.
Printre măsuri se numără împrumuturi de la Mecanismul European de Stabilitate, garanţii pentru împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii şi o schemă pentru finanţarea programelor de şomaj parţial ale statelor membre. Cu toate acestea, miniştrii europeni de Finanţe au lăsat nerezolvată problema împărţirii poverii financiare din cauza lipsei unui acord cu privire la emiterea de obligaţiuni comune.
Într-un interviu publicat marţi în cotidianul german Handelsblatt, Valdis Dombrovskis a spus că executivul comunitar lucrează la un nou instrument de finanţare, dincolo de contribuţiile naţionale care ajung în mod normal la bugetul UE pe şapte ani.
Întrebat despre posibilitatea finanţării unui astfel de fond de relansare cu emisiuni de obligaţiuni în valoare de până la 1.500 de miliarde de euro, Dombrovskis a răspuns: "Pot să îmi imaginez un astfel de cadru financiar. Dar nimic nu a fost decis încă", scrie Agerpres.
Vicepreşedintele executivului comunitar a adăugat că fondul de relansare ar putea fi finanţat prin obligaţiuni susţinute de garanţii oferite de statele membre. Întrebat dacă executivul comunitar va strânge bani de pe piaţă pentru fondul de relansare, Dombrovskis a spus că acest lucru trebuie discutat şi că se aşteaptă să figureze pe agenda următoarei videoconferinţe a liderilor UE.
Potrivit lui Dombrovskis, Comisia Europeană este deschisă la toate posibilităţile permise de Tratatul de la Lisabona. El a adăugat: "Nu excludem nicio opţiune dacă statele membre vor ajunge la un acord. Aşa cum ştim, acest lucru nu este valabil pentru eurobonduri".
Valdis Dombrovskis a apreciat că pandemia de coronavirus ar putea afecta economia europeană mai grav decât criza financiară globală din 2009. O opinie similară a fost exprimată de vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, potrivit căruia Europa ar putea traversa o recesiune mai gravă decât restul lumii.
Pe acelasi subiect: