Comertul global cu echipamente de aparare a crescut pentru al 6-lea an consecutiv. Cifra record, generata de cererea fara precedent pe fondul escaladarii tensiunilor. Cine a devenit principalul importator
Comertul global cu echipamente de aparare a crescut pentru al saselea an consecutiv in 2014. Cifra record a fost generata de o cerere fara precedent din partea economiilor emergente si de escaladarea tensiunilor din O. Mijlociu si Asia Pacific, potrivit raportului agentiei de informatii IHS Jane's.
Raportul agentiei de informatii IHS Jane's, care analizeaza piata apararii din 65 de tari, arata ca, in 2014, comertul global in domeniul apararii a crescut pentru al saselea an consecutiv, de la 56,8 miliarde de dolari, la 64,4 miliarde de dolari.
"Comertul cu echipamente de aparare a crescut cu 13,4 procente in ultimul an", a declarat Ben Moores, analist la IHS Aerospace, Defence & Security.
"Aceasta cifra record a fost generata de o cerere fara precedent pentru avioane militare din partea economiilor emergente, dar si de escaladarea tensiunilor regionale din Orientul Mijlociu si Asia Pacific", a adaugat el.
Conform raportului, Arabia Saudita a inlocuit India in 2014 ca principal importator de echipament de aparare din lume si a devenit principala piata pentru echipamente de aparare din Statele Unite.
"Cresterea economica din Arabia Saudita a fost dramatica si pe baza comenzilor anterioare aceste numere nu vor scadea", a precizat Moores.
Importurile sauditilor au crescut cu 54% in 2014 fata de 2013 si ar urma sa creasca cu 52% in 2015, pentru a ajunge la 9,8 miliarde de dolari. Orientul Mijlociu este cea mai mare piata regionala, existand oportunitati in valoare de 110 miliarde de dolari in urmatorul deceniu, potrivit analistului.
De altfel, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite au importat impreuna sisteme de aparare in valoare de 8,6 miliarde de dolari, mai mult decat intreaga Europa Occidentala.
Principalul beneficiar al cresterii din Orientul Mijlociu au fost Statele Unite, cu exporturi de 8,4 miliarde de dolari in regiune, urmate de Marea Britanie (1,9 miliarde de dolari), Rusia (1,5 miliarde de dolari), Franta (1,3 miliarde de dolari) si Germania (1 miliard de dolari). China a trecut de pe locul cinci pe locul trei al celor mai mari importatori de echipamente de aparare, in timp ce Coreea de Sud ar putea deveni lider regional in exporturi in urmatorul deceniu.
Rusia a exportat in valoare de 10 miliarde de dolari in 2014, o crestere de 9 procente fata de anul anterior, insa pentru 2015 este prevazuta o scadere, avand in vedere ca programele majore se apropie de final, dar si pe fondul sanctiunilor internationale. In plus, scaderea preturilor petrolului ar putea avea un impact devastator asupra unor clienti importanti ai Rusiei, precum Venezuela si Iranul.