Clinton vs. Trump, alegerile care vor intra in istoria SUA. 200 de milioane de americani voteaza, o lume intreaga asteapta rezultatul
Hillary Clinton si Donald Trump
Americanii au inceput sa voteze marti pentru a alege viitorul presedinte al Statelor Unite, dintre democrata Hillary Clinton - care ar putea deveni prima femeie lider de la Casa Alba - si republicanul si miliardarul populist Donald Trump, noteaza AFP, preluata de Agerpres.
Rezultatul scrutinului ce are loc la capatul unei campanii electorale epuizante si marcate de acuzatii personale, este asteptat cu incordare in intreaga lume, cei doi candidati avand viziuni opuse cu privire la viitorul primei puteri a lumii.
Numele castigatorului ar urma sa fie cunoscut cel mai devreme marti, la 22:00 ora Washingtonului (miercuri, la ora 03:00 GMT - ora 05.00, ora Romaniei).
Hillary Clinton si sotul sau, fostul presedinte Bill Clinton, au votat deja in Chapaqqua, New York, iar candidatul democrat la postul de vicepresedinte, Tim Kaine, in fieful sau - Richmond, statul Virginia.
Circa 42 de milioane de americani, dintr-un total de peste 200 de milioane inscrisi pe listele electorale, au votat deja anticipat.
Desi candidata democrata are un avans de cateva puncte procentuale in cele mai recente sondaje de opinie, Donald Trump inca este in masura sa castige alegerile.
Hillary Clinton (69 de ani) spera sa devina prima femeie presedinte al Statelor Unite, dupa 44 de barbati care au detinut functia, incepand cu George Washington, in 1789. In cazul alegerii sale, ea va continua politicile presedintelui democrat in exercitiu Barack Obama, dupa cum a declarat in mitingurile electorale desfasurate pana in ultimul minut al campaniei sale.
In schimb, Donald Trump (70 de ani), spera ca creeze surpriza unui 'Brexit la puterea a treia', o referire la rezultatul referendumului din 23 iunie cand britanicii au decis iesirea tarii lor din Uniunea Europeana.
El a promis sa faca din asigurarea frontierelor tarii si limitarea imigratiei o prioritate a SUA.
De asemenea, americanii voteaza pentru reinnoirea a 34 dintre cele 100 de locuri ale Senatului si pentru cele 435 locuri in Camera Reprezentantilor. Democratii spera sa reia controlul in senat, dominat in prezent, la fel ca si Camera Reprezentantilor, de alesii republicani.
Douasprezece state isi vor alege si guvernatorii, iar in mai multe state vor avea loc referendumuri asupra unor chestiuni precum legalizarea marijuanei si suprimarea pedepsei capitale.
Pe acelasi subiect: