In conditiile in care majoritatea producatorilor de ciocolata isi platesc facturile in euro sau dolari, preturile calculate in valutele respective au scazut in fapt, dupa referendumul din 23 iunie.

"Cacaua nu este mai scumpa, probabil este ceva mai ieftina decat inainte de votul pro-Brexit", a declarat Laurent Pipitone, directorul diviziei de statistica al Organizatiei Internationale pentru Cacao (ICO) din Londra. Acesta a explicat ca producatorii de ciocolata nu cumpara in lire, ci in euro sau dolari.

Contractele futures la cacao cu livrare in septembrie au ajuns vineri la 2.518 lire pe tona, la bursa ICE Futures Europe exchange, cel mai ridicat nivel atins de contractele cu livrare peste doua luni dupa 1977, potrivit datelor furnizate de compania de brokeraj Marex Spectron Group.

In timp ce preturile in lire au crescut cu 10% dupa referendum, in euro au scazut cu 1,1%, iar in dolari cu 3,9%. In mod normal, traderii urmaresc evolutia contractelor pe termen de doua luni pentru a evita fluctuatiile de pret in luna de dinaintea expirarii.

Pretul la cacao intra in al cincilea an consecutiv de crestere, piata ciocolatei se contracta

Pretul la cacao se indreapta spre al cincilea an de crestere, cea mai lunga perioada de crestere de dupa 1989. Cotatiile sunt in urcare dupa ce seceta din vestul Africii a afectat cea mai mica din cele doua productii anuale, ceea ce i-a determinat pe traderi sa prognozeze deficite in aprovizionare.

Raportul dintre stocuri si consum este estimat sa scada la 34,3%, cel mai redus nivel din ultimii 31 de ani. In 1977, cand contractele futures de la Londra au atins un nivel record, acest raport a scazut la un minim istoric de 19,1%, a subliniat Pipitone.

Votul pro-Brexit a avut ca rezultat cresterea preturilor la cacao la bursa de la Londra, dar consecintele asupra increderii si cresterii economice vor avea un efect negativ asupra preturilor pe termen lung, considera Edward George, director pentru cercetari la banca Ecobank Transnational, potrivit caruia cererea de ciocolata ar putea sa scada ca reactie la posibila incetinire a economiilor.

Saptamana trecuta, Barry Callebaut, cel mai mare procesator de cacao la nivel mondial, a estimat ca vanzarile de ciocolata au scazut cu 2% in perioada septembrie-mai. Piata ciocolatei s-a contractat cu 1,2% in Europa, Orientul Mijlociu si Africa, cu 3,3% in Americi si cu 2,1% in Asia.

La bursa din New York, cacaua tranzactionata in dolari s-a depreciat cu 2,7% dupa votul pro-Brexit, la 3.097 dolari tona. Cacaua se numara intre putinele marfuri tranzactionate in volum aproape in egal in dolari si lire sterline, pe ambele maluri ale Atlanticului, potrivit Citigroup.