Cine este Donald Trump, noul presedinte ales al SUA: mogul imobiliar si star de televiziune, care pledeaza pentru taxe mai mici pentru bogati si pentru stoparea imigratiei
Donald Trump
Noul presedinte ales al Statelor Unite, Donald Trump, este produsul epocii televiziunii, al ego-ului sau colosal si al resentimentelor a zeci de milioane de americani albi, saraci, care se considera tradati de clasa politica. In cursa pentru Casa Alba, mogulul a sfidat toate regulile politice din SUA si nu numai, comentea The Independent, preluat de News.ro.
Cu cat insulta mai multi oameni, cu atat mai mult succes pare sa aiba Trump. El a ridicat capacitatea de a provoca scandaluri si controverse la nivel de virtute, cel putin pentru sustinatorii sai.
Ignoranta sa politica este de multe ori uimitoare, la fel ca si faptul ca alege sa nu tina cont de adevar intr-o serie de dosare, scrie cotidianul britanic, precizand ca discursurile sale sunt presarate cu minciuni, gafe, bigotism, misoginie si rasism. Toate acestea ar fi distrus orice alt candidat pana acum, insa pe Trump au reusit chiar sa il ajute, pana la un punct.
A castigat investitura republicana, insa platforma sa sfideaza constant principiile traditionale republicane: comertul liber si pietele deschise, rolul Statelor Unite de stalp al aliantei occidentale in fata puterilor rivale, precum Rusia, pe care Trump o admira.
Cu toate acestea, a reusit sa ocupe cea mai importanta functie din lume – presedinte al Statelor Unite.
Mogul imobiliar si star de televiziune
Dincolo de politica, Trump este cunoscut pentru proiectele imobiliare impresionante, precum zgarie-nori si terenuri imense de golf, realizate in toata lumea, dar si ca star de televiziune. El a participat la reality-show-ul “Ucenicul”, care a avut 14 sezoane.
Emisiunea l-a facut pe Trump un personaj cunoscut pe plan mondial si i-a consolidat imaginea de om de afaceri dur si indraznet, cu un talent incredibil pentru negocieri si compromisuri - una dintre calitatile pe care sustinatorii sai le apreciaza cel mai mult la el.
Insa statutul de vedeta al lui Trump a fost si un obstacol pe care acesta ar fi trebuit sa il depaseasca pentru a-si construi o imagine de politician serios, capabil sa conduca Statele Unite.
Stilul sau teatral si temperamentul coleric si-au facut simtita prezenta pe tot parcursul campaniei. Iar rivala sa democrata Hillary Clinton a profitat din plin de acest lucru, atat la cele trei dezbateri electorale, cat si la mitinguri, unde a insistat ca Trump nu este genul de om care sa conduca armate si sa aiba acces la codurile nucleare.
Ce avere are Donald Trump
Mogulul new-yorkez nu a ratat nicio ocazie sa mentioneze averea pe care a strans-o si succesul sau in afaceri, unul dintre punctele centrale ale platformei sale. Sustine ca are 10 miliarde de dolari, desi Forbes ii estimeasca activele la circa patru miliarde.
Omul de afaceri a anuntat inca de la inceput ca isi va finanta singur toata campania, pentru a scapa de influentele donatorilor, dar si pentru a avea mai mult timp la dispozitie sa discute cu alegatorii.
“Sunt foarte bogat”, a spus Trump in discursul de lansare a candidaturii, adugand ca increderea sa in sine este exact ce are nevoie tara, dupa ce a fost condusa de “ratati”.
Cu toate acestea, el a acceptat donatii electorale de miliarde de dolari. In aceste conditii, Clinton a sugerat de multe ori ca Trump nu a avut un succes in afaceri pe atat de mare pe cat sustine, o acuzatie care l-a enervat, de fiecare data, pe republican.
Presedintele care nu-si plateste darile la stat
De altfel, unul dintre scandalurile care au marcat finalul campaniei lui Trump a fost legat de taxe. El a refuzat sa isi faca publice declaratiile fiscale, ceea ce i-a facut pe democrati sa il acuze ca nu si-a platit darile catre stat.
Republicanul a raspuns ca a interpretat ”intr-un mod genial” legislatia fiscala americana pentru a-i servi propriului interes in incercarea de a limita sumele de bani platite statului sub forma de taxe. Miliardarul a precizat ca achitarea unor taxe reduse l-a ajutat sa supravietuiasca in momente dificile pentru piata imobiliara americana.
De departe, insa, finalul cursei electorale a fost marcat de acuzatiile de agresiune sexuala care il vizeaza pe republican. Totul a inceput cand presa a publicat o inregistrare cu acesta, din 2005, in care spunea ca le poate face orice femeilor, pentru ca este vedeta, si chiar se lauda cu gesturi ce puteau fi interpretate drept hartuire sau agresiune sexuala. La scurt timp dupa aceea, au inceput sa apara tot mai multe femei care l-au acuzat pe Trump. Analistii se intreaba in prezent daca se va ajunge la proces in vreunul dintre aceste cazuri.
Desi si-a construit campania pe ideea de ruptura de vechea garda a Partidului Republican si de schimbare, Trump nu este nou-venit in politica. Ani la rand, el a fost nelipsit din dezbaterile politice de dreapta si a curtat numerosi politicieni si activisti conservatori. Fosta vedeta de televiziune isi asuma chiar meritul pentru decizia lui Barack Obama de a da publicitatii certificatul sau de nastere, dupa ce l-a acuzat ca nu a venit pe lume pe teritoriul american si, deci, ca nu are dreptul sa fie sef al statului.
Mai multe despre:
#alegeri SUA#Donald Trump
Pe acelasi subiect: