Acordurile dintre autoritatile de reglementare din SUA si Marea Britanie si cele cinci banci vor marca o alta zi neagra pentru industria bancara, care incearca sa-si depaseasca problemele din trecut.

Anul trecut, autoritatile de reglementare au amendat sase banci cu 4,3 miliarde dolari, pentru ca nu au reusit sa-i opreasca pe traderii lor sa manipuleze piata valutara mondiala, estimata la 5.000 miliarde de dolari pe zi. 

Bancile sunt acuzate ca au impartit informatii si si-au coordonat tranzactiile pentru a manipula piata valutara intr-un mod care sa le favorizeze. 

Bancile americane JPMorgan si Citigroup, precum si grupurile britanice Barclays si Royal Bank of Scotland isi vor recunoaste vinovatia in cazul acuzatiile legate de manipularea pietei valutare aduse de Departamentul Justitiei din SUA, sustin surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Ar fi o decizie fara precedent ca atat de multe banci importante sa-si recunoasca vinovatia intre-o actiune coordonata. 

De asemenea, Barclays ar urma sa ajunga la un acord cu alte autoritati de reglementare din SUA si Marea Britanie, iar amenzile ar putea depasi doua miliarde dolari.

Miercuri, grupul bancar elvetian UBS si-a recunoscut vinovatia in cazul acuzatiile legate de manipularea pietei valutare si va plati amenzi de 545 milioane de dolari.

Spre deosebire de JP Morgan, Citigroup, Barclays si Royal Bank of Scotland, UBS nu va fi pusa sub acuzare deoarece a raportat Departamentului Justitiei din SUA infractiunile de pe piata valutara. 

In decembrie 2013, Comisia Europeana a impus o amenda record de 1,7 miliarde de euro unui numar de sase banci importante, precum Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, JPMorgan si Citigroup, pentru ca au format carteluri ilegale pentru manipularea dobanzilor Euribor si Libor.