Eurodeputaţii au aprobat cu 394 de voturi pentru, 206 împotrivă şi 49 de abţineri recomandarea de numire a Christinei Lagarde la conducerea Băncii Centrale Europene.

Parlamentul European emite un aviz fără caracter obligatoriu asupra numirii în funcţie a preşedintelui Băncii Centrale Europene, decizia finală fiind luată de către Consiliul European.

Christine Lagarde îl va înlocui pe Mario Draghi la conducerea BCE începând cu 1 noiembrie.

Anterior votului, eurodeputaţii au dezbătut în plen candidatura Christinei Lagarde din perspectiva capacităţii sale de a ocupa această funcţie. Candidatura va fi inclusă pe agenda summitului UE din 17-18 octombrie.

În vârstă de 63 de ani, Christine Lagarde va avea sarcina dificilă de fi succesorul italianului Mario Draghi, care a făcut istorie la BCE prin introducerea mai multor instrumente necesare pentru protejarea monedei unice şi susţinerea economiei regiunii. În acest sens, intenţia exprimată de Lagarde de a "ajunge la un consens" în cadrul Consiliului guvernatorilor BCE va fi pusă rapid la încercare. Această instanţă compusă din 25 de membri pare în prezent divizată atunci când vine vorba de direcţia urmată de BCE în contextul unei economii care încetineşte în zona euro.

Christine Lagarde a avertizat deja că politica monetară "nu poate majora potenţialul de creştere pe termen lung al statelor", făcând un apel către guvernele din zona euro să îşi coordoneze politicile economice şi să elaboreze un răspuns bugetar comun în cazul unei crize.