Scandalul ameninta sa destabilizeze sistemul bancar al fostei republici sovietice cu 3,5 milioane de locuitori, suma insemnand "foarte mult" pentru acest stat sarac, comenteaza site-ul. 

Cazul disparitiei miliardului a iesit la iveala dupa ce Banca Centrala a Republicii Moldova a descoperit ca trei banci au acordat imprumuturi in valoare totala de un miliard, reprezentand 15% din PIB-ul tarii. 

Institutiile financiare respective, Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank, detin aproape o treime din activele bancare ale tarii, inclusiv bani pentru plata pensiilor. 

Tranzactiile par ca au fost efectuate in decurs de cateva zile, chiar inaintea alegerilor parlamentare de la sfarsitul lui noiembrie.  Cei care au primit fondurile nu au fost identificati, iar banii par sa fi "disparut". 

"Nu pot sa explic cum poate cineva sa fure o suma atat de mare de bani dintr-o tara atat de mica", a declarat recent Pirkka Tapiola, reprezentantul UE la Chisinau. 

Potrivit unui raport parlamentar, care a ajuns la presa, o parte din bani ar fi fost transferata catre patru banci rusesti.  Liderul opozitiei socialiste Igor Dodon a declarat ca el banuieste ca banii au ajuns in conturile unor firme offshore, "unde s-a pierdut urma".

"Banii au fost dati, stiindu-se ca nu vor fi rambursati niciodata", a declarat el pentru AFP.