"Suntem foarte ingrijorati de directia pe care o poate lua Japonia", a declarat Hua Chunying, un purtator de cuvant al ministrului chinez de Externe, la putin timp dupa ce Shinzo Abe a spus ca suveranitatea japoneza asupra Insulelor Senkaku, disputate cu Beijingul, nu este "negociabila". 

Aceste insule "sunt parte integranta din teritoriul chinez", a subliniat Hua, precizand totusi ca China este "dispusa sa colaboreze cu Japonia pentru a construi relatii mai stabile", scrie Mediafax.

Insulele Senkaku, numite Diaoyu de catre Beijing, se afla in centrul unui conflict teritorial care s-a agravat dupa nationalizarea de catre Tokyo, la jumatatea lui septembrie, a unei parti a acestor insule nelocuite din Marea Chinei de Est. 

Cu reputatia unui "soim" in politica externa, Shinzo Abe a promis in timpul campaniei sa fie ferm in privinta divergentele teritoriale pe care Japonia le are cu vecinii sai, in special cu China.

Criza s-a intensificat joia trecuta, dupa ce un avion guvernamental chinez a survolat arhipelagul, gest denuntat de catre Japonia drept prima incalcare a spațiului sau aerian.  Autoritatile japoneze au spus ca acest zbor ca "extrem de regretabil" si au lansat imediat avioanele de vanatoare de tip F-15.