China anunta o noua crestere a bugetului sau militar, al doilea cel mai ridicat din lume: cheltuielile vor atinge in 2014 aproape 100 mld. euro. Japonia se declara preocupata
China a anuntat miercuri ca va mari cu 12,2% bugetul sau militar in 2014, ceea ce reprezinta o noua crestere de doua cifre, in timp ce Beijingul este implicat in diferende teritoriale puternice cu mai multe state vecine, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
Cheltuielile militare ale tarii vor atinge in acest an 808,23 miliarde de yuani (95,9 miliarde de euro), a anuntat Ministerul de Finante, intr-un raport pregatit pentru o sesiune a Adunarii Nationale Populare a Parlamentului chinez.
Ca o dovada a ambitiilor sale de a-si consolida statutul de putere militara, Beijingul si-a sporit periodic cheltuielile pentru Aparare, care au crescut cu 11,2% in 2012, apoi 10,7% in 2013.
Bugetul apararii chinez este al doilea cel mai ridicat din lume, dar se afla cu mult in spatele celui al Statelor Unite (632,8 miliarde de dolari asteptati in acest an).
Expertii occidentali se declara convinsi ca realele cheltuieli militare ale Beijingului depasesc cu mult valorile anuntate. Pentagonul a apreciat astfel ca China a cheltuit in 2012 pentru apararea sa intre 135 si 215 miliarde de dolari (98 si 156 de miliarde de euro).
"Bazandu-se pe istoria si experienta noastra, credem ca pacea poate fi pastrata doar fiind noi insine mai puternici", a avertizat marti Fu Ying, purtatorul de cuvant al ANP.
Aceasta crestere a mijloacelor Apararii chineze a provocat ingrijorari din partea Statelor Unite si vecinilor gigantului asiatic, in special Japonia. Relatiile dintre Tokyo si Beijing s-au deterioriat grav in ultimul an din cauza disputei privind suveranitatea unor insule nelocuite din Marea Chinei de Est, administrate de Japonia sub numele de Senkaku dar revendicate de China sub denumirea de Diaoyu.
"Transparenta, sau mai degraba absenta transparentei, politicii de aparare si capacitatile militare ale Chinei a devenit motiv de preocupare pentru comunitatea internationala, inclusiv pentru Japonia", a declarat Yoshihide Suga in cadrul unei intalniri cu presa.
"Guvernul (nipon) ia nota (de aceasta crestere) si vom continua sa supraveghem evolutia" cheltuielilor militare chineze, a continuat Suga.
"Vom continua, in cooperare cu alte tari vizate, sa cerem Chinei sa isi sporeasca politica de aparare", a adaugat purtatorul de cuvant al Guvernului japonez.
Suga a profitat miercuri pentru a reitera ca Japonia nu are nicio intentie "militarista", asa cum o acuza periodic Beijingul si ca, dimpotriva, Japonia "merge pe calea libertatii, pacii si democratiei" de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Semn al cresterii tensiunilor regionale, Guvernul japonez a decis la jumatatea lui decembrie sa isi creasca cheltuielile militare cu 5% in urmatorii cinci ani, cu un buget de 24.700 miliarde de yeni (175 de miliarde de euro) in perioada 2014-2019.
Tokyo si-a atras atunci criticile Beijingului, care a declarat ca decizia Japoniei "nu poate decat sa provoace ingrijorari grave in randul tarilor riverane din Asia si comunitatea internationala".