Cu radacini in comunitatile locale si cu o structura care descurajeaza expansiunea agresiva pe plan international, inovatia si complexitatea, micile cooperative bancare care domina piata germana asigura stabilitatea economiei si limiteaza semnificativ consecintele unor eventuale falimente in sistem, se arata intr-o analiza Reuters, preluata de Mediafax.

Sutele de banci mici, detinute la nivel local, municipal, sau controlate chiar de clientii lor, reprezinta o sursa sigura de credite pentru consumatori si pentru IMM-uri, reducand vulnerabilitatea la o criza a creditelor asemenea unor "microberarii ale industriei financiare".

Conservarea ratingului de credit triplu-A al Germaniei, cu perspectiva stabila de la toate cele trei mari agentii de evaluare financiara, se datoreaza in mare masura acestor banci.

Stabilitatea sistemului bancar formeaza un "cert virtuos" in combinatei cu puterea economiei germane ca intreg. Datoriile de stat si ale autoritatilor locale nu reprezinta un punct slab pentru banci, ca in alte state ale zonei euro, iar analistii considera ca si cultura conservatoare a creditului caracteristica Germaniei joaca un rol important.

"Tensiunile continue din piete au afectat bancile germane mai putin decat pe cele din alte tari ale zonei euro, deoarece beneficiaza de piata locala uriasa de economii si de increderea investitorilor in statul german", se arata intr-un raport al Moody's privind sistemul bancar german.

Astfel, la fel cum micile berarii germane urmeaza inca principiile puritatii berii bavareze formulate in secolele XV-XVI, bancile de economii au pastrat un model de afaceri simplu, reinvestind depozitele in economia regionala prin credite catre firme si populatie, arata Reuters.

In Germania functioneaza 2.000 de banci, fata de doar 405 in Marea Britanie, 415 in Spania, 785 in Italia sau 1.147 in Franta, potrivit Bancii Centrale Europene.

Datele Bundesbank arata ca cele mai mari banci germane, Deutsche Bank si Commerzbank, concureaza pe plan local cu 1.200 de cooperative bancare, 438 de banci de economii detinute la nivel local, si 10 Landesbank-uri - banci regionale controlate de guvernele landurilor, care au ac principal obiect de activitate sprijinirea economiei din regiune.

Bancile de economii sunt cei mai mari creditori din Germania, cu o cota de piata cumulata de 20%, urmate de Landesbank-uri, cu 17%, si cooperative, cu 12%, potrivit datelor din decembrie.

Bancile mici sunt totodata principalii sustinatori ai sectorului intreprinderilor de marime medie, companii nelistate cu afaceri anuale intre 50 milioane euro si 500 milioane euro, care asigura insa pana la 90% din locurile de munca din Germania.

Micile institutii de credit sunt la fel de capabile sa sustina economia ca marile multinationale, mai ales pentru ca nu-si risca banii pe planuri complexe de expansiune, observa Martin Faust, profesor de stiinte bancare la Scoala de Finante din Frankfurt.