Gruparea obtine aproape jumatate din venituri din taxe si 43% din traficul de petrol si gaze, un sector slabit de bombardamentele coalitiei internationale antijihadiste si ale Rusiei.  

Statul Islamic, care are dificultati pentru echilibrarea bugetului sau, a trebuit sa reduca recent salariile combatantilor sai si sa creasca tarifele la servicii, precum furnizarea de curent electric, releva studiul IHS, care asigura ca gruparea extremista sunnita este in cautare de surse finantare alternative, taxand pana acum in mod sistematic populatia care incearca sa plece din teritoriile ocupate de jihadisti.  

Societatea de studii britanica a identificat sase surse principale de finantare a Daesh:

"- productia si traficul de petrol si gaze

- impozitarea activitatilor comerciale in teritoriul pe care il controleaza

- confiscarea de terenuri si proprietati

- traficul de droguri si antichitati

- activitati infractionale cum ar fi jefuirea bancilor si rapirile pentru rascumparare

- intreprinderile publice".  

Daesh nu depinde de donatii de la persoane fizice bogate, inclusiv din Golf, spre deosebire de Al Qaida, sustine IHS.  

"Statul Islamic controleaza un aparat de stat -in Siria si Irak -si impune taxe populatiei, confisca proprietati, creeaza averi cu intreprinderi publice, inclusiv prin traficul de petrol si gaze. Alte grupari teroriste nu au asa ceva", a explicat, pentru AFP, Columb Strack, analist pentru IHS, transmite Agerpres.

In acelasi timp, pentru ca administreaza un stat, cea mai mare parte a acestor fonduri merg pentru gestionarea teritoriului. Nu este ca si cum faceau 80 milioane de dolari si ii cheltuiau pe arme si bombe, a spus el.  

In opinia lui Ludovico Carlino, un alt analist IHS, grupul jihadist "percepe o taxa de 20% pentru toate serviciile", de exemplu pentru electricitate, reteaua de telefonie mobila sau industrie.  

Coalitia internationala si Rusia lovesc in portofoliul Daesh, bombardand campuri petroliere si de gaze, in special in estul Siriei.

Strack a mai spus ca eforturile impotriva surselor de venit ale Daesh sunt pe cale sa dea rezultate, inclusiv prin reducerea capacitatii de rafinare si transport al materiilor prime. In plus, accesul in Turcia a scazut, fapt ce a obligat Daesh sa se replieze pe pietele siriana si irakiana pentru a incerca sa-si vanda petrolul.  

Columb Strack situeaza apogeul puterii Daesh in vara anului 2014, dupa preluarea controlului asupra orasului irakian Mosul. "De atunci, ei (jihadistii) au pierdut teren si au inceput sa-si piarda banii", a adaugat el.