Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani cand trei orașe își dispută prima poziție în clasamentul care compară prețurile din 133 de orașe din toată lumea, scrie BBC.

Parisul, care s-a clasat pe poziția a doua anul trecut, este unul dintre cele patru orașe europene din Top 10, alături de Zurich, Geneva și Copenhaga.

Economist Intelligence Unit compară prețurile la produsele și serviciile de bază, cum ar fi alimentele, transportul, utilitățile sau chiriile. Prețurile sunt comparate pornind de la costul vieții din New York, oraș care este luat drept etalon.

Parisul a fost constant în calsamentul celor mai scumpe orașe din lume, încă din 2003, când era “extrem de scump” să trăiești în capital Franței.

Alcoolul, transportul și tutunul sunt foarte scumpe, în comparație cu alte orașe europene”, spune realizatorii analizei.

De exemplu, costul unei tunsori costă în jur de 100 euro la Paris, comparativ cu 70 de euro la Zurich sau 50 de euro la Osaka.

“Orașele europene tind să aibă cele mai mari prețuri în ceea ce privește costurile cu locuirea, îngrijirea personală, recreerea și distracțiile – Parisul fiind reprezentativ la fiecare din aceste categorii”, potrivit analizei.

Topul celor mai scumpe orașe din lume:

1. Singapore / Paris / Hong Kong
2. Zurich
3. Geneva
4. Osaka
5. Seul / Copenhaga / New York
6. Tel Aviv / Los Angeles

De cealaltă parte, inflația și volatilitatea monedelor naționale au făcut ca orașe din țări precum Argentina, Brazilia, Turcia sau Venezuela să scadă masiv în calsamentul costului vieții.

Caracas, capital Venezuelei, unde inflația a ajuns la 1.000.000% anul trecut, este cel mai ieftin oraș în ceea ce privește costurile vieții. Asta pentru străini.

Localnicii duc, însă, o adevărată luptă pentru supraviețuire în fiecare zi, din cauza inflației și a reducerii puterii de cumpărare. De exemplu, prețul unei cafele în Caracas este de 400 bolivari, aducă 0,40 euro, dar cei mai mulți venezueleni nu și-o permit.

Istanbul (locul 120) şi Bucureşti (locul 118) sunt în 2019 în topul celor mai ieftine oraşe europene în care să trăieşti.

Potrivit Economist Intelligence Unit, numărul în creștere a orașelor care devin tot mai ieftine este o consecință a crizelor economcie și politice din tot mai multe zone ale lumii.

Cele mai ieftine orașe din lume:

1. Caracas (Venezuela)
2. Damasc (Siria)
3. Tashkent (Uzbekistan)
4. Almaty (Kazakhstan)
5. Bangalore (India)
6. Karachi (Pakistan) / Lagos (Nigeria)
7. Buenos Aires (Argentina) / Chennai (India)
8. New Delhi (India)

Studiul analizează 133 de oraşe din 93 de ţări, comparând costurile medii pentru 160 de categorii, de la alimente, îmbrăcăminte, îngrijirea personală, divertisment până la transporturi şi plata utilităţilor.