Ultimele victime ale crizei din Spania. Cele mai bune restaurante isi inchid portile
In Madrid, capitala Spaniei, exista numai sase restaurante de doua stele Michelin. Insa clubul acestor localuri selecte este pe cale sa devina si mai exclusivist, din cauza crizei care alunga clientii si ii ingroapa pe patroni in datorii, scrie Quartz.com.
Sergi Arola Gastro este unul dintre cele mai cautate restaurante madrilene, dar are si foarte multe datorii.
Marti, oficialitatile fiscale au pus lacatul pe usa acestuia, inclusiv pe barul din incinta, chiar in mijlocul pranzului. Bucatarul-sef Sergi Arola si sotia sa, alaturi de partenerul lor de afaceri, Sara Fort, sunt cei care detin business-ul. Datoreaza insa statului spaniol 400.000 de dolari in taxe neplatite si asigurari sociale. Desi au incercat sa induplece autoritatile, prin propunerea achitarii esalonate a datoriei, vreme de cateva luni, acestea au refuzat. Atata timp cat nu se va face plata totala, in valoare de aproximativ 192.000 de dolari, embargoul nu va fi ridicat, au transmis oficialii proprietarilor.
Arola, care a studiat pentru o perioada secretele “gastronomiei moleculare” alaturi de renumitul chef Ferran Adria, a deschis Gastro impreuna cu sotia lui, in 2008. Dar economia problematica a Spaniei a avut un efect devastator asupra afacerilor cu restaurante, candva aflate in plina dezvoltare.
In ciuda taierii costurilor si a reducerilor salariale aplicate tuturor celor 13 angajati, datoria Gastro, restaurant distins cu doua stele Michelin, a continuat sa se adune.
"Din pacate, am pornit la drum cu aceasta idee in 2006, cand Spania era o tara de prima mana, si credeam ca acesta este un taram unde curge numai lapte si miere. Dar vremurile s-au schimbat si mentinerea unui restaurant in Spania implica niste cheltuieli extrem de mari", a spus Arola intr-un interviu acordat postului de radio Cadena SER.